Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.12. 21:20 mijemaja

torokfájásra zsálya tea

Címkék: ital tea zsálya gyógytea gyógynövények #összes

zsálya szárítása Albániában.JPG

Albániában jártunk, Sarandától Vlore felé tartva megálltunk Porto Palermosnál, hisz Ali pasa Tepelana kis erődjét, titkos szerelmi fészkét néztük meg. (A kulcsot elég nehéz volt megszerezni…) A félszigetre keskeny ösvény vezetett, s elmentünk a kis kápolna előtt, megtorpantam: a kápolna előtti alak mérete mutatja, mennyi zsálya száradt ott…

A kis képen egy hegyi zsályatövet láttok, alatta Porto Palermos erőd tetejéről a kilátást.

Sokféle zsálya van a világban, „Salvia” a zsályacsalád neve, és beszélő név, mert a latin salvare szóból származtatható, s az azt jelenti „gyógyítani”.

A mezei zsálya, kerti zsálya, orvosi zsálya – ebben a sorrendben egyre jobb a zsályatea hatásfoka torokgyógyítás szempontjából. A teája setétborostyános színű, különleges ízű, számomra elég kellemes, könnyen iható.

orvosi zsálya.JPG

A teához a zsálya levelét érdemes gyűjteni koranyáron (későtavasszal), virágzás előtt és nyár végén, koraőszel is érdemes szedni a friss hajtásokat. Az aromás, illatos virágokat – s így a zsályát is- száraz, napos időben, délidőben a legjobb szedni. (A zsálya ugyanis illóolajokat termel, ilyenkor benne a legmagasabb a koncentráció, vagyis ebből készülhet a legfinomabb zsálya tea.) Szárítani szellős, száraz, ha lehet, árnyékos, félárnyékos helyen érdemes lassan, kíméletesen.

Maria Treben Egészség Isten patikájából című művéből idéznék egy szép legendát.

„Amikor Szűz Mária a gyermek Jézussal menekülni volt kénytelen Heródes elől arra kérte a mezők összes virágját, hogy segítsenek neki, ám egyikük sem adott nékik oltalmat. Akkor odahajolt a zsályához, és íme, annál menedékre talált. Sűrű, védelmet nyújtó levelei alatt elrejtőzött kicsinyével Heródes poroszlói elől. Azok elvonultak mellettük, de nem látták meg őket. Miután túl voltak a veszélyen, az Istenanya előjött és szeretettel így szólt a zsályához: »Mostantól kezdve az örökkévalóságig te leszel az emberek kedvenc virága. Képessé teszlek, hogy bármilyen betegségből kigyógyíthasd az embereket; mentsd meg őket a haláltól, ahogyan engem is megmentettél.«

Azóta szolgálja ez a félcserje mindenkor az emberek javát…

Orvosi zsályából gyógyító teát főzhetek torokfájásra (Maria Treben is javasolja, kifejezetten ajánlja gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális hatása miatt.)

zsályatea készítése.JPG

Az elkészítésekor érdemes reggel is, este is frissen készíteni, ezért egy csészényit leforrázni.

Egy csészéhez egy púpos tk szárított zsálya szükséges (a kicsi teatojásba éppen bezárható!) .

Leforrázom, letakarom, 5-8 percig állni hagyom. Akkor leszűröm (teatojást kiveszem), és kész, kortyolható a finom tea.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr384888384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása