Azt hiszem tudjátok a választ: tejföl és zöldbab kerül bele, és egyből palóc lesz a tótból…
Előkészítésként:
- 6-8 db közepes krumplit megpucolok, felkockázom, vízbe teszem.
- Pár marék zöldbabot is előkészítek
- 1-2 csík szalonnát felkockázok vékony kis darabokra, ha van - pár karika kolbász, virsli is jó
- Egy-két fej hagymát nagyon apróra felvágok
- Pár gerezd fokhagymát is összetörök
- kikészítem a fűszereket: 1 ek köménymag, só, bors, piros paprika
- egy csípős paprika, paprika, paradicsom 1-2 db
- csipetkéhez liszt, víz, tejföl a végére is
A felkockázott szalonnát serpenyőbe teszem, kiolvasztom, (ha van kolbász, azt is beleszelek pár karikával).
Aztán jön Édes tót fűszerezése: 1 lapos ek egészben köményt szórok bele, és megvárom, mígnem szépen elkezdenek pattogni.
Közben mellé teszek pár gerezd fokhagymát felvágva, és ha már pattog, akkor hozzáadom a jó sok aprózott hagymát, had legyen jó sűrű tőle a szaft.
Belevágok egy csípős zöld paprikát is. (Ha nincs, akkor csípős paprikakrémet adok bele.)
Sózom, és borsozom. Kavargatom szép lassan, kicsi tűznél.
Amikor a hagyma aranysárga, akkor megszórom paprikázom 1 ek pirospaprikával, és jöhet a krumpli, jöhet a zöldbab.
Elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Édes szerette benne a csipetkét, azt is beleszaggathatok.
Kerüljön bele egy-két paprika, 1-2 szem paradicsom, mert ez jót tesz a paprikás krumplinak.
Ha a krumpli megpuhul, akkor a többi is készen van- jöhet bele a tejföl, de elég 1-2 evőkanállal. Elkeverem benne, összeforralom és kész, azonnal tálalható.
Mi így mezítlábasan, kenyérrel ettük (nagyapám bicskával még bele is kockázta a kenyeret!!), de mostanság kis virsli, kolbász, kakastaréjra sütött szalonna is jön vele minálunk.