Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.16. 21:03 mijemaja

Gyógyító bodzatea meghűlés ellen

Címkék: ital tea bodza gyógynövény gyógytea #összes

bodzavirág teának.JPGGyermekkoromban volt egy Andersen mesekönyvem, benne ezzel a gyönyörű képpel. A kisfiút az édesanyja „ágyba fektette, s behozatta a teafőzőt, hogy egy csésze jó bodzateát főzzön neki, mert az jót tesz ilyenkor…A kisfiú csodálkozva pillantott a teáskannára, amelynek födelét mind magasabbra emelte föl a gőz, végül bodzavirág üde, fehér ernyője habzott ki belőle; karcsú ágak sarjadtak ki mellette, nőttek, nyúltak, még a szűrőből is, szétágaztak, összefonódtak, gyönyörű bodzabokorrá terebélyesedtek; aztán fává sudarasodott a bokor, ágai ráhajoltak a kisfiú ágyára, félretolták a függönyöket, - hogy virult, hogy illatozott a csodálatos fa! Nyájas arcú öregasszony üldögélt az ágak sűrűjében; különös ruhája zöld volt, mint a bodza levele, és fehér bodzavirágok díszítették – nem tudta az ember, kelméből varrták, vagy élő lombból, virágból… Bodza-anyókának hívják.”

Bodza-anyóka meg is mondta, szép bodzafája azért teremhetett a szobában, mert bodzát dobtak a teáskannába…

Ti is készítsetek bátran meghűléskor bodzateát, és várjátok a csodálatos gyógyulást, elvégre –Andersent idézve-  „a legcsodálatosabb mese mindig a valóságból nő ki…”

Bodzatea készítése:

bodzavirág teának szárítva.JPGÍme a szárított bodzavirág. Kicsit babra munka a virágokat úgy leszedni, hogy zöld nélkül szárítsam meg, de így kell.

A zubogó vízbe beledobom a szárított bodzavirágokat. Lefedem a teáskannát és hagyom – már melegítés nélkül!- had oldódjanak ki az íze, gyógyító anyagai.

Apátoknak nem ízlett ez a tea, de ő nem szereti úgy Andersen meséjét, mint én… Ma már ugyanis natúr iszom, így is kínáltam először, de gyermekkoromban mézzel és citrommal ittam – ha így készítem, apátok is megissza, szóval ez segít.

bodzatea készítése.JPG

Nézzük a hatását: A bodzavirág tea izzaszt – és ez jó. Nátha esetén bármelyik paracetamol-tartalmú gyógyszer, a kalapkúra, a kalmopyrin és származékai – ezek mind izzasztanak is!

A bodzavirág teával inhalálni is lehet: a gőzölés tisztítja a légutakat, a füleket.

Aszódon szokás volt tejjel forrázva készíteni a bodzavirágból „teát”, és ezt adták a gyermekeknek torokgyulladásra, egy kis mézzel meg lehetett inni és tényleg segített.

Nagyon jóízű teát kapok, ha a bodzát hársfával és sóskaborbolyával együtt forrázom le.

Van egy jó fejfájás elleni teakeverékem: bodzavirág rutafűvel és vérehulló fecskefű együtt, érdemes kipróbálni görcsös fejfájásra.

A bodza más részei is gyógyhatásúak: a gyökere és a kérge  húgyhajtó, maga a gyökér hashajtó hatású. (Ha a kérgét szárítanátok, csak fiatal ágakról, friss kérget hasítsatok a szárításhoz!)

A bodzabogyóból szokás lekvárt főzni (maggal és passzírozva mag nélkül), gyümölcslevet készíteni.

A bodzalé serkenti a bélműködést, tisztít, nagyon jó hatású a köszvény, idegzsába tünetei ellen.

A töttösi Magdiék bevált bodzalekvár receptjét majd külön írom le! Édes bodzaszörpjeit is. Ez a lekvár gyomorpanaszokra jó, veseműködést serkent, hólyagot ürít (na jó, vízhajtó), hashajtó hatása révén bélrenyheség ellen is javasolták – leginkább erre. Klára nővérem is ezt ette székrekedés ellen, de egy idő után nem használt, aztán jött a parafinolaj, na az kitolt maga előtt mindent…Én ezt tudom a legbiztosabb természetes, nem agresszív hashajtónak, 1 ek, le kell nyelni (nem élvezkedni, nyelni), és hat.

A bodzalekvárból sem lehet sokat enni, napi 1-2 ek elegendő. 3 ek-nál több nem javasolt. Gyerekeknek 1-2 kk is elég. Így is hatékony…Van egy érdekes összeállítás meghűlésre: hársfatea 1 kk bodzalekvárral – finom is, gyógyít is.

Még egy népi megfigyelés: Ha bodza vagy akác másodvirágzik az őszön, akkor hosszú lesz a tél.

Más: Jut eszembe: tavaszi friss bodzavirágból a gyors vagy a tartós bodzaszörpön kívül Édes készített „bodzavirágot pongyolában”, azaz palacsinta tésztában – vagy eszünk gyümölcsöt, pl. epret tavasziasan, bodzavirággal…(Ezek leírását már feltettem nektek!)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr254910426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Margit54 2015.05.28. 11:44:31

Ma megcsináltam a zsörpalapot és teát is készítettem, várom a tesztelés eredményét.
süti beállítások módosítása