Ha ősz idején hosszabbodnak az esték, csökken a friss zöld, aszódik a kert, akkor éppen itt van az ideje a kerti zsázsa vetésének! A zsálya = üde téli zöld a konyhaablakból…Ha hiszitek, ha nem, eddigi tapasztalataim alapján mondhatom, szinte a leggyorsabban növő fűszerzöld – egy héttel az ültetés után – rendszeres öntözés mellett- vághatjuk.
A levelei nagyon ízletesek, pikánsak, - ha hasonlítani akarom, csípőssége átmenet a frissen reszelt torma és a rucola zöldje között.
Nedves homokon 12-15 fokos helyiségben egy nap alatt kicsírázik, 3-4 nap alatt kikel. – Aki szereti a csírát, már ezért is vetheti magának.
Ha nem csírát, akkor kész zsázsát eszünk, ehhez naponta igen finoman (nem áztatva! Kilocsolva!) öntözöm– és egy hét után levághatom. Ha megnézitek, a zsázsát ollóval kell vágni! Nem kihúzni, a föld nem szedhető ki belőle, és ha nem muszáj, nem eszünk földet.
A visszamaradó gyökérzetét kiszedem és kirakom a fák alá (komposztnak jó), majd a cserép földjét átkavarva máris újra vethetjük. – Egy cserép zsázsa és minden héten egyszer C-vitaminban gazdag zsenge zöldet ehetünk:
- egyszer fűszervajba, juhtúróba, fetasajtkrémbe keverjük,
- majd mártásra,
- netán levesekre szórjuk,
- másszor majonézes salátához adjuk,
- aztán zöld salátába
- bármilyen szaftos húst finoman és pikánsan ízesít… stb.
Húsok mellé, ételekbe, spenótszerű zöldfőzelékbe keverve főzelék – mártás készíthető belőle, saláta vagy salátás tálak díszítésére, ízesítésére abszolút alkalmas.
Fontos! A zsázsa nem főzendő, mindent tálalás előtt szórunk az ételre, vagy hidegen keverjük el (pl. körözöttbe).
Fagyasztható! Megőrzi kellemes ízét. Nem olvasztom ki, csak fagyottan hozzáadom a kész ételhez, amiben használom.
Lepidium sativum – ha valakinek a latin név kell a magvásárláshoz. Azt mondják, a vizi zsázsa is nagyon finom, de olyat még nem ettem.
A csíráztatásról még annyit, hogy sokan vannak ám csíraevők! Amikor a rosszindulatú daganat első részét eltávolították a mellemből, először ettem joghurtot, és a sógornőm és a patikus ajánlására CULEVITET kezdtem szedni. Nekiálltam minden daganatellenes táplálkozási könyvet elolvasni, átrendezni az életem, az étkezéseinket. Amikor a teljes mellemet eltávolították, és azt olvastam, hogy az AVEMAR búzacsírából készül, avemárt már nem akartam szedni, gondoltam, eszem a forrását, és nekiálltam életemben először búzacsírát enni. Aztán ezt a kettőt összehoztam: joghurtba keverve volt a legjobb a búzacsíra…
Azóta már mindenféle csírát eszünk nemcsak joghurtban elkeverve, salátákra is szórom, majonézes salátába keverem.
Lehet kapni akár külön csíráztató szerkentyűt is, - Ginától én is kaptam, tényleg, a használatát dokumentálnom kéne és nektek bemutatni! - de elég 2 db nedves itatóspapír is hozzá. (Anno nekünk ezt még iskolában is csinálnunk kellett gyakorlati órán, na de mi piszkavasat is gyártottunk, deszkát vágtunk dekopír fűrésszel, horgolni, kötni, gomblyukat varrni is tanultunk…)