Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.28. 19:47 mijemaja

Gesztenyeméz

Címkék: méz szelídgesztenye #összes virágméz egyedi virágméz

gesztenyeméz.JPGA gesztenyeméz színe gyönyörű, mint a borostyáné, a világos borostyántól a sötétebb barnás árnyalatig, néha sötétebbre, vörösbe hajlóra is bukkantam már piacon. Az illata pedig mint a gesztenyevirágé. Nagyon jellegzetes íze van – még a tejeskávéba sem az igazi, annyira érdekes és jellegzetes az íze, elég agresszívan átjön, határozottan van kesernyés, kicsit fanyar utóíze. Nehezebben, de tud kristályosodni.

A kesernyéssége miatt sütéshez sem használom (arra az olcsó napraforgóméz az igazi!), de nagyon magas ásványi anyag tartalma miatt javasolt a fogyasztása vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság, visszértágulat kezelésére is. Egészséges, gyógyhatású méz – érszűkület, trombózisra való hajlam esetén kifejezetten ajánlják rendszeres fogyasztását!

Magában jó, kenyéren jó, limonádéba – ősszel-télen forralt borba kifejezetten javaslom és használom is!- teában jó – ha a szánkba vesszük, átjárja a gesztenyearomája egész arcüregünket (ha most azt mondtam volna, hogy „kitölti a szánkat” – ez a kifejezés nem adja vissza, ahogyan betölti egész arcunkat az illata).

Amit az előbb mondtam a forralt borról – az nagyon fontos! Ha apátok meghűl, megfájdul a torka, akkor kér forralt bort. A bort nem felforralom, csak a gyöngyözésig melegítem a fűszerekkel, és utána adok hozzá édesítőszert, jellemzően mézet, és ilyenkor az erdei méz, hegyi méz, hangaméz és a gesztenyeméz a slágerem.

A felsoroltakból a gesztenyemézet kapom a legolcsóbban, kedvenc méhészem is készíti. Azt meséli, ilyenkor letelepül a méhcsaládjaival és ott van két-három hetet, amíg virágoznak a gesztenyeerdők. Ő csak akkor csinál fajtamézet, ha elegendő az idő (megfelelően hosszú az adott növény virágzási ideje) és a begyűjtött nektár mennyisége ahhoz, hogy önállóan ki tudja pergetni – a gesztenyeméz ilyen. A képeken látott mézet is tőle vettem, az M30-as Csintoványi csárda-Petőfi forrás melletti parkolójában szokott árulni hétvégeken. Olcsóbb, mint a boltban, olcsóbb, mint a Bosnyák téri piacon, és bizonyosan igazi termelői mézet ad el, ezekért szeretek tőle vásárolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr794932307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása