Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.05.31. 23:56 mijemaja

Sárgaborsó főzelék Édes szerint

Címkék: főzelék szalonna babérlevél sárgaborsó zöldpaprika szegfűbors #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

sárgaborsó főzelék édesanyám szerint 1.JPGA sárgaborsót régen többet ették felénk, igyekeztek ehetővé tenni, mert olcsó volt, télen-tavasszal egyaránt ott állt a kamrában, ráadásul évekig elállt.

A főzése: ugyanúgy beáztattuk, mint a babot, de nehezebben puhult, ezért a főzésekor Édes mindig tett bele egy késhegynyi szódabikarbónát. Érdemes az áztatásra nem egy éjszakát, hanem egy egész napot rászánni.

sárgaborsó főzelék előkészítése.JPGÁztatáskor elég ronda habos a vize, ezért Édes mindig többször, 5-6 alkalommal legalább átmosta. Teljesen teletöltöttük vízzel, így a habot lesepertük a tetejéről, de újra-újra keletkezett.

Jut eszembe, az utolsó áztatóvízbe is tett Édes egy csipetnyi szódabikarbónát, és az összidő elérte legalább a fél napot, inkább egy napig is áztatgattuk ezt a borsót.

(Akkoriban mindent átválogattunk: a babot, a rizst, a sárgaborsót is, amolyan aszódi hamupipőke voltam, mert ezt általában a legkisebbnek kellett csinálni. Elég szemetesek voltak. Ma már sokkal tisztábbak mind, általában áztatás során szedem ki a szennyeződéseket.)

Édes a sárgaborsót hagymával, zöldpaprikával, pár gerezd fokhagymával, egy-két babérlevéllel és némi borssal, szegfűborssal tette fel főni a rizshez hasonló dupla mennyiségű vízzel, de vigyázni kell, beáztatás előtt kell a térfogatokat lemérni! Aztán a leöntött vizet kell pótolni hozzá. Ebből az jön ki, hogy méricskélés helyett a sárgaborsót éppen ellepő víz elegendő a főzéshez.

Figyelem, lányok! Habzik. Ronda módon, és ha jön a hab, legegyszerűbb nagy kanállal leszedni, kidobni, mint ahogyan Édes tette anno a samutyinával a húslevesből. Lehet, ez is jó lenne, de ha megpróbáltam lefedve benne hagyni, akkor kifutott, és pucolhattam a tűzhelyet. Szóval figyeljetek oda, ha felforr, szedjétek le a habját, akkor szórjatok bele egy kis szódabikarbónát, aztán igen kis tűznél (!!!) pároljátok puhára a sárgaborsót.

sárgaborsó főzelék elkészítése.JPGHa megpuhult a sárgaborsó, Édes kiszedte a hagymát, paprikát, fokhagymát, babérleveleket.

sárgaborsó főzelék berántása.JPGSzalonnazsíron pirított fokhagymás, rózsaszínű rántással, tejes felöntéssel sűrítette be,

A legvégén kevert a főzelékbe valami zöldfűszert,  leginkább petrezselyemzöldet.

Gyakran ettük szalonnával, szalonnazsírral meglocsolva, szalonnapörcökkel (vagy épp  bevagdosott szalonnacsíkból sütött „kakastaréjjal”) tálalva.

Ugyancsak gyakori feltét volt a lisztben átforgatott, barnára sütött pirított hagyma is, (mint a képen is láthatjátok!), vagy a szegényember pörköltjének csúfolt hagymás-paprikás rántás. Apátoknak is ízlett, szerintetek „ez nem finom, ez isteni volt!”

sárgaborsó főzelék tálalva.JPGNo, bármilyen finom így és esszük sokféleképpen tálalva, még indiai módra is kértétek. Figyeljétek csak meg, hogy a hun (szkíta, sumér, az eurázsiai sztyeppék bronzkori és első évezredes lovasainak) gyökerei hogyan jöttek át Indiából Aszódra: úgy néz ki, hogy az eltérés Édes főzelékéhez képest gyakorlatilag annyi, hogy:

  • a megfőzött sárgaborsót nem fokhagymás lisztes rántással sűrítették, hanem csípős, fokhagymás fűszeres hagymával,
  • használtak gyömbért és fahéjat fűszerezésül, nagyon sok csípőset
  • de nem használtak tejet/tejfölt hozzá,
  • petrezselyemzöld helyett korianderzöldet tesznek rá - és az egész szinte krumplipüré sűrűségű.

Hozzávalók:

  • Egy tasak (1/2 kg) sárgaborsóhoz, ami 4-5 főre elegendő
  • Egy-két csík szalonna
  • 1.2 dl tej, 1 ek liszt a sűrítéshez
  • 2-3 gerezd fokhagyma, egy fej vereshagyma, egy zöldpaprika
  • Fűszerek: só, bors, 1-2 (3) babérlevél, 1-2 szem tört szegfűbors

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr445338335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása