Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.10. 20:59 mijemaja

Karalábé pörkölt készítése többféleképpen és maradék felhasználása

Címkék: pörkölt köret főzelék vegetáriánus karalábé maradék felhasználása #összes

karalábé pörkölt.JPGA karalábét esszük, mint Gombóc Artúr a csokit: minden formában. Főzeléknek reszelve, kockázva, fehéren, piros rántással, habarással, esszük hússal vagy sajttal, netán levessel töltve, pirítva, bundásan, zsengén rántva, gezemice levesben, vegyes főzelékben, - és egyik kedvencünk a karalábépörkölt.

Teljesen pörkölt, a hús helyett karalábéval, (akárcsak a zöldborsó, a karfiolpörkölt is) - és mert az hamar megpuhul, ezért elébb elkészítem a pörköltszaftot (szegény ember pörköltjét), s csak jóval később teszem bele magát a felkockázott karalábét.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 4 fej karalábé
  • Egy nagyobb fej vereshagyma, kevéske zsír vagy olaj
  • Piros paprika, só, bors, kicsi kömény, egy ek paradicsompüré, egy ek paprikapép.

Karalábé pörkölt készítése szaftosan

Elkészítésekor a finomra vágott hagymát megdinsztelem szép halványra.

Megszórom a fűszerekkel, felöntöm kis vízzel, belekeverem a paradicsompürét és a paprikakrémet, és szépen lassan párolgatom. Időnként kis vizet aláöntök. (Nem sajnálom az időt, elvégre hús egy szál se, s hússal is párolnám egy órácskát, kettőt, hármat, attól függően, milyen jószágból készítem.)  

Közben a karalábékat meghámozom, felkockázom, vízbe rakom a tűzhely mellé.

Ha már jó sűrű a szaft (beletelik egy óra legalább nálam, mert igen kis lángon, óvatosan párolgattam), akkor belekeverem a karalábékockákat.

Párolom vagy 10-15 percet, ekkor jó roppanós lesz. Ha tovább hagyom lefedve a tűzön, 30-35 percig, akkor puhább lesz, de úgy is jó. (A felső baloldali kép a roppanós, szaftos változat!)

Karalábé pörkölt készítése pirítással az elején

karalábé pörkölt pirítva.JPGSzoktam úgy is készíteni, hogy semmi előszaftozás, egy-az egyben pörköltözés van.

Pirítom kis zsiradékon a hagymát, szeretek zöldhagymát is belevágni, az jól is mutat, finom is.

Hozzákeverem a zsírra dobva a karalábékockákat.

Jól átforgatom, pirítom pár percet.

Fűszerezem (só, bors, őrölt kömény) ízlés szerint.

Ekkor felöntöm kis vízzel, és párolom 15-20 percig. Kész.

Karalábé pörkölt készítése pörköltszaft alapon

Ilyen a felső jobb oldali képen látható karalábé pörkölt. Itt a pörköltszaftot szó szerint értem. Ha van egy kis maradék pörköltem, van karalábém, gyakran összehozom a kettőt.

Megmelegítem a pörkölt alapot (egy kis hús is jó bele, főleg, ha darált húsból volt készítve!), és belerakom a karalábékockákat.

Jöhet egy kis plusz paradicsom, kis paprikakrém, direkt jó, ha kicsinykét csípős.

Összepárolom 15-25 percet (ki-ki kóstolja, s ítélje meg, milyen keménységgel szereti, na meg az is számít, mennyire zsenge a karalábé, a frissnek alig kell idő, az öregebbnek több kell, s ha nagyon öreg, nehogy pörköltet készítsetek belőle, az már csak levesbe való, s akkor se biztos, hogy ehető lesz, csak az íze miatt főzöm bele.

MARADÉK karalábé pörkölt hasznosítása

Karalábé pörkölt utóélete karalábé vagy gezemice levesként

Ha kevés van ahhoz, hogy mindenkinek jusson, olyankor felmelegítem, esetleg belekeverek egy mirelit zöldségmixet, felöntöm vízzel, összeforralom, sózom, és beleszaggatok kis csipetkét.

Csak pár percet forralom kis lángon a csipetkével, mert kevés eresztékkel – vagy paprikás rántással, habarással besűrítem.

Lefedem, a tüzet elzárom, állni hagyom magában, had legyen teljesen puha a csipetke.

Frissen zöldfűszert keverek belé – és tálalom.

Karalábékrém

Még egy hasznosítás: ha puhábbra készítem, és marad belőle, összetörhető, kis tejföllel – vagy majonézzel!!- és némi friss petrezselyem vagy kapor zöldjével elkeverhető – nagyon finom kis kenyérre kenhető reggeli étel lesz belőle.

Nekünk ízlik, hátha más is kedvet kap hozzá!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr635350436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása