Van egy kedvenc gyomnövényem, igazi gyógynövény, és ami még fontosabb, annyira kis kellemes citrusos ízűek a kis húsos pozsgás levélkéi, ízletes a zsenge szára, hogy mindőtök szó nélkül eszi, bármivel tálalom elétek. Ez a növényke a kövér porcsin.
A porcsin ( latinul elegánsan Portulaca oleracea) tehát egy zamatos gyógynövény.
Érdemes enni, mert finom, és mert magas C-vitamin tartalma van, vízhajtó, hashajtó, fertőtlenítő, jótékonyan szabályozza az anyagcserét (ezért jó gyomor vagy hasi fájdalmak esetén), hólyaghurutosoknak is hasznos. (Csodafegyvere az alfa-linolénsav, ami omega-3 zsírsav, ilyen kell a rossz koleszterin ellen is.) Már Hippokratész is gyógynövénynek írta le – ami jelzi a megfigyelések ősiségét, s hogy már a görögök is fogyasztották.
Turoldo atya tanítja, a szegénység sok szenvedés, de ugyanakkor különleges értékek és kultúrák bölcsője is, és igaz ez a Galgamentére is, s így igaz a porcsin fogyasztására – csak a szegények ették felénk is.
Van kicsi sárga virága és még kisebb – kövérebb mákszemnyi kerek fekete magja. Ehetőek!
Két képet mutatok, balra az öregebb (ez villányi szőlőben termett a tőkék között), jobbra a zsenge hajtás a kertből. Ha megnézitek a képen, elég jól látszik, hogy a porcsinnak kúszó szára van, ami fiatal zsengén – és jóízűen! - még halovány, fehéres majd zöldszínű, később vöröses árnyalatú, aztán szinte lilás a már öreg szár. A sötét már rágós, nem érdemes asztalra tenni (max. zöldséglevesalapba főzöm!). A szárán sok az elágazás, fürtökben növő zömök, húsos, pozsgás levelekkel. A lédús levelek érdekes, borsos-citrusos ízűek. Egyébként amikor nagy fűben indul növekedni, akkor nem kúszik, hanem halad felfelé, akkor terjed vízszintesen, ha hagyja a környezete. Aztán, ha megtelepszik, alig lehet kiirtani, s ha vizet kap, bőven tenyészik. Nem mindegy, hol nevelgetem, a kutyák szeretik lepisilni.
Nézzük, hogyan esszük!
Salátákban
Ma elsősorban salátákba teszem nyersen, egy nagyon jó saláta: pl. fejes saláta, porcsin, egy kis zöldfűszer, bazsalikom, zsázsa – fokhagymás, citromos olíva olajos joghurt öntettel.
Ehető és ízes díszként
Szeretek ezt-azt a levesekre szórni, ehető és ízes díszként a porcsin mutatós is, finom is, ha a levesek, főzelékek vagy mártások tetejére vágom a leveleit.
Ezek azért fontosak, mert szinte nyersen kerülnek az asztalra.
Belefőzöm levesbe, főzelékbe, mártásba
Húsos szárát belefőzöm levesbe, főzelékbe is – nagyon klassz finomfőzelékkel! Tényleg, bármilyen főzelékbe jó (kelkáposztától kezdve a paradicsomos káposztáig), mert az íze zsenge, finom, nem tolakszik, a mérete is kicsi, szóval sehol nem kerül előtérbe, háttérénekes, de jól harmonizál szinte bármivel (mint a felső baloldali képen).
Krumplival keverve, átpárolva isteni köret!
Húsos vagy zöldséges raguk, szaftos húsok szaftjába téve átpárolom.
Azért nem írom, hogy magában, mert annyi még sosem volt itthon, mindig csak a felső friss hajtásokkal kopasztom, s az alját hagyom újra hajtani, nem irtom ki – így nincs sok, csak ízesítőnek. A szőlőben szedtem mát többet, de önálló főzelékrevaló még nem jött össze. Ha lenne, bizonyára ízletes lenne, de akkor is tennék hozzá dúsításul krumplikockát, kis babérral főzném savanyának.
Saláta öntetekben
Saláta öntetekbe, különösen finom joghurttal elkeverve, tzadzikihez adom, de tejfölös öntetekbe, paradicsomhoz, uborkasalátához is illik! Fokhagyma, hagyma is passzol hozzá. Lehet összevágva is, lehet turmixolva is.
Sütöm, pirítom hússal, hallal
Sült húsok pirításakor keverem hozzá.
Halakkal együtt sütöm, a sült halra rászórom, mellé aprítom.
Köretnek, de vegyesen ezzel azzal
Hal mellé pl. dúsítom reszelt káposztával, répával, bármi zöldséggel elkeverve húsok mellé adom, stb.
Savanyúságnak rakom
Ecetes savanyúságnak is alkalmas: ecetben (ha lehet bor vagy almaecet, és nem baj, ha fűszeres pl. borsikafűvel, tárkonnyal), pár szem borssal, kis borókával és szegfűborssal, jó néhány gerezd fokhagymával.
Kovászoláshoz pár ágacska megy a borsika mellé, igen jó úgy! Most is kovászolok uborkát, és a tetején a meggylevél mellé porcsin is belekerült. A szára jó igazán kovászolásra. Itt a kis képeken: balra berakás előtt a porcsinág, középen a kovászios üvegben, jobbra a kovászolt fokhagyma és kis uborka mellett a porcsin is.
Az eltartásához jótanács: Ha leszedem, simán vízbe rakom és napokig eláll, megőrizve üdeségét.
FONTOS. A kövér porcsin finom és gyógyhatású, a porcfű óvatosan kezelendő gyógynövény, s a porcsinrózsa tudtommal nem ehető, Édesék még a háborús inség idején sem ették, pedig édesanyám kertjében, a falusi portákon szinte mindenütt volt porcsinrózsa szegélynek. Nem esszük. Gyönyörű, tényleg igazi rózsa-hatású a virága, és azért is gondolom, hogy igazam van a fogyasztásának kerülésében, mert a csigák nagy ívben elkerülik.