Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.10.27. 23:02 mijemaja

Ecetes debreceni a szlovák söralátét vagyis ecetes kolbász a híres Utopenec s cibulkou

Címkék: saláta kolbász debreceni ecetes szlovák konyha #összes tót étel

ecetes debreceni kolbász.JPGA tótok szeretik a savanykás (sőt, savanykás-édeskés!) ízeket. Pácoltuk a megmaradt húsvéti főtt tojást, a virslit, a krinolint, a krumplit (hagymás-ecetes salátaként), azt a kevés halat, amit ettünk, marináltunk is ecetes olajjal.

S mi egy klasszikus szlovák étel? „Utopenec s cibulkou” = ecetes kolbász.

Tényleg nem tudom, a szláv vérvonal, a monarchia, a csehszlovákiasság az oka, de annyira hasonló a cseh és a szlovák konyha egymáshoz is, és a mi hazai ízeinkhez is, hogy apátoknak simán fordítottam a szlovák nyelvű étlapról, melyik ételtől mit nézhetünk ki.                   

Hazajöttünk, és simán, recept nélkül előállítottam ugyanazt az ecetes kolbászkát. Apátok meg is kérdezte, eddig miért nem készítettem, sokkal jobb így a debreceni.

ecetes kolbász készítése.JPGHozzávalók:

  • Fejenként 1-2 debreceni kell (férfiaknak kettő, lányoknak egy is elég)
  • Én kb feleannyi hagymát használok, mint amennyi a kolbász térfogata, szóval egy párhoz egy kis lilahagymát. Lehet vereshagyma is, szeretem keverni, salottét is belevágok, gyöngyhagyma is lehet benne. Négy pár egy nagyobb üvegcse, ehhez 2-3 fej közepes, 3-4 kisebb hagymát veszek.
  • Fűszerek: pár szem bors, szegfűbors, (de jöhet koriander, mustármag is), 1-2 levél babérlevél.
  • Jó hozzá egy csípős zöldpaprika is.
  • Kaliforniai húsos színes paprika, kápia paprika igen jóízű lesz, és persze pár szép fokhagymagerezd is elfér benne.

Elkészítése:

Felteszem a szűk egy liter vizet forrni. Beleteszek éppen elegendő sót (nekem szűk lapos ek- aztán kóstolgatom).

A fűszereket belerakom.

A hagymát vékonyra felkarikázom, a paprikát karikára vagy kockára vágom.

A debrecenit lehéjazom, félbehasítom, megtömöm hagymával.

 

ecetes kolbász üvegben pácolva.JPG

Ezzel az elkészítés megvan, jöhet az üvegbe töltés.

A hagymát kb 3 részre osztom.

  • Az üveg alján „megágyazok” a maradék hagyma harmadával.
  • Beleállítom a debreceniket, köréjük tömködöm a paprikát, a hagymák második harmadát.
  • Végül a hagymával fedem le az egészet.
  • Elkészítem az öntetet: A felforrt vízbe öntöm az ecetet, adok bele 1-2 ek cukrot, tényleg ecetfüggő, hogy mennyit, de a víznek édeskés savanykásnak kell lennie 20%-osból kb. 1-2 dl kell az én ízlésem szerint.
  • Így melegében felöntöm vele az egész üveget. Teljesen lepje el a felső hagymát is!

Hűtőben érlelem innentől fogva a lezárt üvegben. 2-3 nap múlva már jó, egy hétig legalább ehető.

Egy kis figyelmeztetés!

A meleg víztől a debreceniből kis zsír olvad ki, ez lezárja majd a tetejét, de nem érdemes leszedni, csak fogyasztás előtt, ez védi a levegőtől.

Lehet persze debreceni karika réteg-hagymás rétegben is pakolni, de ha már a virslit, krinolint is így állva pácoltuk Aszódon, miért tennék másként a debrecenivel?

Lehet bővíteni kis csillagtok szeletekkel (vagy épp egész bébipatisszonnal), uborkakarikákkal, cukkini kockákkal...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr355602203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása