Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.08. 23:25 mijemaja

Szinte az Öreg halászban evett mákos palacsinta szilvaröszterrel

Címkék: szilva mák desszert öntet sütemények palacsinták #összes röszter

mákos palacsinta röszterrel.JPGÜzleti ebédre hívtak az Öreg Halászba, s ott úgy ajánlották desszertként a mákos palacsintát. Vonakodtam, nem szeretem én annyira a mákot. Rábeszélt az idős pincér. Megkóstoltuk, és legközelebb (egy év múlva)  is kértünk – sőt, apátoknak(egy év múlva!!) magától eszébe jutott kérni!!

No, mondom magamnak, akkor ilyesmit kell itthon is készíteni, ne kacsingasson már ki mindenféle palacsinták után az én párom! – és megpróbáltam valami hasonlót készíteni. Ez tehát egy fontos recept, szükségetek lehet reá!!

Nem mondom, hogy így csinálta a szakács az öreg Halászban, de ő nem is jár hozzám palacsintázni, hogy ezt megbeszéljük, vagyis ez így a mi palacsintánk. De ízében nagyon hasonlít - és ha mákhabbal készítem, még jobb is.

Az meg, hogy apátok külön kért még belőle (kínálás nélkül!!!!) –  önmagában minősíti számotokra ezt a palacsintát…

Elkészítése:

 1.     Elkészítem az édes palacsintákat.

2.a.)  Jöhet a mákos töltelék elkészítése:

  • Egy tasak vaníliás pudingporból pudingot főzök, de a porhoz a tej hozzáadása előtt tojás sárgáját keverek, hogy krémesebb legyen
  • Cukrozom ízlés szerint a végén, és akkor keverem hozzá a darált mákot is, és finomítom az ízét egy citrom reszelt héjával.
  • 1 ek rum vagy jóféle szilvapálinka is besegíthet abba, hogy finom legyen a töltelék.

2.b.) Mákos töltelék átalakítása habos mákos töltelékké:

  • Felverek 2 dl tejszínt habfixálóval
  • És összeforgatom a tejszínt a mákos pudinggal. Finom mákos habot kapok!! Sütit is tölthetek vele!!

3.  Szilvamártás (vagyis a szilvaröszti, röszter) elkészítésének egy lehetséges módja:

  • 1-2 ek cukrot serpenyőben karamellizálok, felöntöm a kimagozott, összekockázott negyedkilónyi szilvával, 1-2 ek szilvapálinka ide is illik, és 1-2 dl vörös bort is kíván ez a mártás.
  • Ha nem elég sűrű, akkor egy kevés vízben, borban elkeverek egy tk étkezési keményítőt, és azzal sűrítem a mártást egy kicsit (megszórhatnám liszttel a szilvadarabokat, az is jó sűrítésnek)
  • Nem szabad túlfőzni: 10-15 perc is sok lehet, a lényeg, hogy a mártás még elég folyós legyen, a szilva pedig ne menjen nagyon szét.

máko palacsinta töltése.JPG4. A palacsintákat megkenem a mákos töltelékkel vagy a mákos habbal, négyrét hajtom őket, és porcukorral megszórom, a szilvával körbe öntöm.

Lehetne flambírozni is – csak jót tesz neki!!

 

 

 

Ugyanezt lehet: Diótöltelékkel vagy dióhabbal készíteni és meggymártással leönteni

A meggynél is így járok el:  karamellizálok, ráöntöm a meggyet (vagy befőttet a befőttlevével együtt, vagy kimagozott, becukrozott meggyet a levével együtt).

Sűrítem burgonyakeményítővel, adhatok hozzá kevéske rumot, némi vörös bort is, még meggybort is adhatnék, de az nincsen.

Ez nagyon bejött keresztapátoknak - persze az már egy másik palacsinta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr465621410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása