Kubában a feketebab (a frijoles negras) olyan, mint nálunk a „gulyás”, vagyis nagyon kubai ételről van szó.
Amerre jártunk, mindenütt lehetett enni a vendéglő őseként kialakult helyi családi kifőzdékben.
- Veszem a fél kilónyi babot, és beáztatom egy napra.
- Másnap leöntöm az áztatóvizét, annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni.
- Teszek mellé: egy fej hagymát, pár szem fokhagymát, egy csípős zöldpaprikát, belekockázok egy kis fehér répát is, és belefőzök egy krumplit is.
- Fűszerezem: sózom, borsozom, egy-két babérlevelet teszek hozzá, esetleg 1 tk szárított oregánót is beleszórok, 1kk köményt, római köményt vagy szegfűborsot is adhatok hozzá.
- Puhára főzöm lassú gyöngyözéssel, (50-60 perc elég) hozzá.
- Kidobálom belőle a hagymát és a többi ízesítőt, ami nem kell bele (krumpli, paprika).
- Sűrítem: a péppé turmixolt krumplival.
- Tálaláskor citromlével savanyítom.
Ehető magában, egy kis zöldhagymával, snidlinggel.
De finom pörkölttel is, vagy sonkával, ahogy a babfőzeléket.
Az íze hasonló, csak a színe szokatlan…