Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 15:47 mijemaja

Vendégkönyv

Véleménye van? Írja meg itt!

 

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu/ 2011.09.27. 08:11:18

Ha dunsztban felfordítod, akkor minek az olaj a tetejére? Azonnal elkezd összekeveredni...
 
 

mijemaja 2011.09.28. 09:54:24

Szia!

A befőttjeimet nem a dunsztban fordítom meg, hanem dunsztolás előtt pár percre.
Tudod, nálam nem mindíg tökéletes a tető rácsavarása, előfordulhat, hogy nem a jó tetőt rakom rá, és ez a "felfordítás"
- először is arra jó, hogy látom, rendben van a zárás, szivátog-e az üveg,
- másodjára jó lehet arra is, hogy a meleg tartalom átforrósítja, átmossa a tetőt, belülről pluszban fertőtlenít,
- s kicsit rá is cuppan ettől, egyértelműen jobban zár a tető.
Eztán már normál állapotban, esetleg egy újágpapríba bugyolálva teszem a dunsztba. Van egy lócám, abba tettem egy szuper hálózsákot (-16 Cfokig-ig jó), és ide kerülnek az üvegek. Visszahajtom a zsákot, rá a lóca teteje, és 2-3 nap aután még langyos az üveg benne. Szóval felér egy régi dunyhával...

Az olaj nem keveredik el teljesen benne, -viszkózus az anyag és nincs is rá ideje!- valamennyi mindíg visszajön a tetejére, és elzárja, védi az oxigéntől a tartalmat.
Három éves kis üveg ajvárt bontottam a minap, és még mindíg jó, pedig nem használok tartósítószert, és -sajna- nincs igazi kamrám, csak egy tárolószekrényem, amit ugyan direktben kiszellőztetett a párom északnyugat felé (nem volt más lehetőség, s csak ez az egy irány), szóval meglehetősen meleg nyaranta, s hideg telente, ami nem jó a befőtteknek, savanyúknak.

Igyekszem a lehető legjobban leírni, hogy készítem, mert a lányaim még nem foglalkoznak a főzéssel, és azt, amit én késztek, úgy, ahogyan készítem, szeretném egzaktul hátrahagyni nekik... Másnak sem szeretnék rosszat mondani, csak ami nálam bevált, megőrződött, megtanult konyhaság.
Persze mindíg tanulok, és nyitottan fogadom, ha más jobban tudja, másként tudja. Örülnék, ha elmondanád, hogyan készítsem jobban/másként az ajvárt, válaszodig is minden jót kívánok,

Mari

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr612104180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mijemaja 2010.06.25. 14:08:39

Vélemény van? Írja meg itt!

mijemaja 2010.07.14. 14:31:12

Péka írta:

Kedves Mijemaja!

Hiszem,hogy nincsenek véletlenek...de mégis véletlenül kerültem az oldaladra..:-)
A kovászolt zöldségek izgatják a fantáziámat, a kovászolt fokhagyma hozott ide, de már vagy egy órája kóborolok a receptjeid között!! Eszembe jutatva a saját "tót" részemet..:-)

Köszönöm!!
Péka

CsR 2011.01.26. 14:06:16

Kedves Mijamaja!

Nagyon tetszenek a receptjeid, és a blogod ötlete is. Tudod, én a mai napig előveszem nagyanyám kézzel írt receptesfüzetét. A mi gyerekeinknek csak online naplók maradnak...

Rendszeres olvasód leszek :)

CsR
nezzbehozzam.blog.hu/

RMarika 2012.08.29. 11:05:18

Kedves Mijamaja,
Üdülök a receptjeid között, gyakran fogom látogatni és persze ki is próbálni a finomságokat.
Minden jót,
most pedig elő a szilvát!
RMarika

mijemaja 2012.08.30. 12:36:30

@RMarika:
Kedves Marika! Köszönöm, hogy megnézed a receptjeimet,remélem,találsz köztük édekeset, ha csak eg ötletet is.Kérlek, ha bármi saját tapasztalatot tudsz hozzájuk tenni, kipróbálásra javasolni tedd meg, örömmel veszem.
Maja

mijemaja 2012.08.30. 13:03:55

@mijemaja:
Kedves Péka! bevallok valamit: az elején a blogra pakolást kedves barátom végezte emberbarátságból, segítve, hogy a "családi örökséget" összehozzam a lányoknak, s hozzáférhetővé tegyem tágabb családomnak is. Amikor leveled megkaptam, fogalmam sem volt, hogyan kell válaszolni rá, Józsit kértem meg, s most csatolom neked a hozzá írt email-emet s a neked írt válaszomat. nem tudom megkaptad-e, itt nem látom azóta sem. Ha olvasod, amit írok, had hívjam fel a figyelmed a "savanyú répának" nevezett kovászolt répára, amiből fantasztikus a répafőzelék s igen jó sütni is a húsok mellé.

Józsi, ezt válaszolnám Pékának, megtanítasz rá, vagy majd nyaralás után, és addig te válaszolsz?
a kovászos szilva még itt van, feltennéd?
A többit - amit javasoltam neki, ha nincs nálad, akkor most majd egyesével elküldöm neked , biztos sok helyet foglalnak.
Kérlek, rakd fel ezeket a blogra, hogy Péka megtalálja!
Van egy nagyon pozitív visszajelzésem: Judithka, az unokahugom (ismered őt) most nézte meg, és azt mondta, olyan a blog mint én. Benne vagyok - és pont ezt szerettem volna, szóval ezért pozitív. Ő az iwiw-ből tartja a kapcsolatot régi aszódi szomszédunk, Aszódi néni unokájával, aki tanárnő, és ígérte, megkeresi, van-e még receptje nagyijától.
szia,és köszönöm, ha segítesz Pékának válaszolni,
Mari

Kedves Péka!
Örülök, ha tetszenek az egyszerű ízeim- ételeim. Ha a kovászolt fokhagyma ízlik, és szereted a kovászolt ízeket, kérlek nézd meg és próbáld ki a kovászolt zöldszilvát, (már szinte fehér zöld „fosókaszilvából” készítem és párom még szilvát is szedett érte a fáról, sőt, már most sajnálja, hogy legközelebb jövőre készíthetek neki ilyet), a kovászolt zöldparadicsomot hagymával (nekünk nagyon ízlik).
S ha a fokhagyma érdekel, van egy grúz sült paprika saláta, ami zúzott fokhagymával és korianderrel készítendő, de mindig telipakolom fokhagyma gerezdekkel, és nagyon finom lesz benne. Már egy-két nap után fantasztikus lesz az íze!
Sok-sok évvel ezelőtt szintén Grúziában ettem gránátalmaleves borecetben pácolt fokhagymát – és amióta lehet gránátalmát itthon is kapni, hébe-hóba készítem, és ha elég időt adok neki, nagyon finom lesz az is. Ha még nem került fel a többihez, megpróbálom pótolni őket neked mielőbb.

Igyekszem úgy leírni, amit főzök, amiket édesanyám és szeretett sógorom főzött, hogy majd a lányaim könnyedén elkészíthessék a leírás alapján. (Ha néha túl részletesen írom le, emiatt van, és elnézést, ha zavarna.)
Ha van olyan tót étel, amit ismersz, szeretsz és tudod nekem ajánlani – nagyon szépen köszönöm már előre is.
S köszönöm a figyelmet is!
Maja

mijemaja 2013.03.26. 12:15:23

Péka írta:

Kedves Mijemaja!
Hiszem,hogy nincsenek véletlenek...de mégis véletlenül kerültem az oldaladra..:-)
A kovászolt zöldségek izgatják a fantáziámat, a kovászolt fokhagyma hozott ide, de már vagy egy órája kóborolok a receptjeid között!! Eszembe jutatva a saját "tót" részemet..:-) Köszönöm!!
Péka

mijemaja 2013.03.26. 12:15:23

Seafalcon · szekelyistvan.hu/2011.09.27. 08:11:18

Ha dunsztban felfordítod, akkor minek az olaj a tetejére? Azonnal elkezd összekeveredni...

Válaszom:

Szia!

A befőttjeimet nem a dunsztban fordítom meg, hanem dunsztolás előtt pár percre.
Tudod, nálam nem mindíg tökéletes a tető rácsavarása, előfordulhat, hogy nem a jó tetőt rakom rá, és ez a "felfordítás"
- először is arra jó, hogy látom, rendben van a zárás, szivátog-e az üveg,
- másodjára jó lehet arra is, hogy a meleg tartalom átforrósítja, átmossa a tetőt, belülről pluszban fertőtlenít,
- s kicsit rá is cuppan ettől, egyértelműen jobban zár a tető.
Eztán már normál állapotban, esetleg egy újágpapríba bugyolálva teszem a dunsztba. Van egy lócám, abba tettem egy szuper hálózsákot (-16 Cfokig-ig jó), és ide kerülnek az üvegek. Visszahajtom a zsákot, rá a lóca teteje, és 2-3 nap aután még langyos az üveg benne. Szóval felér egy régi dunyhával...

Az olaj nem keveredik el teljesen benne, -viszkózus az anyag és nincs is rá ideje!- valamennyi mindíg visszajön a tetejére, és elzárja, védi az oxigéntől a tartalmat.
Három éves kis üveg ajvárt bontottam a minap, és még mindíg jó, pedig nem használok tartósítószert, és -sajna- nincs igazi kamrám, csak egy tárolószekrényem, amit ugyan direktben kiszellőztetett a párom északnyugat felé (nem volt más lehetőség, s csak ez az egy irány), szóval meglehetősen meleg nyaranta, s hideg telente, ami nem jó a befőtteknek, savanyúknak.

Igyekszem a lehető legjobban leírni, hogy készítem, mert a lányaim még nem foglalkoznak a főzéssel, és azt, amit én késztek, úgy, ahogyan készítem, szeretném egzaktul hátrahagyni nekik... Másnak sem szeretnék rosszat mondani, csak ami nálam bevált, megőrződött, megtanult konyhaság.
Persze mindíg tanulok, és nyitottan fogadom, ha más jobban tudja, másként tudja. Örülnék, ha elmondanád, hogyan készítsem jobban/másként az ajvárt, válaszodig is minden jót kívánok,

Mari

mijemaja 2013.03.26. 12:15:23

Seafalcon · szekelyistvan.hu/ 2011.09.27. 08:11:18

Ha dunsztban felfordítod, akkor minek az olaj a tetejére? Azonnal elkezd összekeveredni...

Válasz erre:

Szia!

A befőttjeimet nem a dunsztban fordítom meg, hanem dunsztolás előtt pár percre.
Tudod, nálam nem mindíg tökéletes a tető rácsavarása, előfordulhat, hogy nem a jó tetőt rakom rá, és ez a "felfordítás"
- először is arra jó, hogy látom, rendben van a zárás, szivátog-e az üveg,
- másodjára jó lehet arra is, hogy a meleg tartalom átforrósítja, átmossa a tetőt, belülről pluszban fertőtlenít,
- s kicsit rá is cuppan ettől, egyértelműen jobban zár a tető.
Eztán már normál állapotban, esetleg egy újágpapríba bugyolálva teszem a dunsztba. Van egy lócám, abba tettem egy szuper hálózsákot (-16 Cfokig-ig jó), és ide kerülnek az üvegek. Visszahajtom a zsákot, rá a lóca teteje, és 2-3 nap aután még langyos az üveg benne. Szóval felér egy régi dunyhával...

Az olaj nem keveredik el teljesen benne, -viszkózus az anyag és nincs is rá ideje!- valamennyi mindíg visszajön a tetejére, és elzárja, védi az oxigéntől a tartalmat.
Három éves kis üveg ajvárt bontottam a minap, és még mindíg jó, pedig nem használok tartósítószert, és -sajna- nincs igazi kamrám, csak egy tárolószekrényem, amit ugyan direktben kiszellőztetett a párom északnyugat felé (nem volt más lehetőség, s csak ez az egy irány), szóval meglehetősen meleg nyaranta, s hideg telente, ami nem jó a befőtteknek, savanyúknak.

Igyekszem a lehető legjobban leírni, hogy készítem, mert a lányaim még nem foglalkoznak a főzéssel, és azt, amit én késztek, úgy, ahogyan készítem, szeretném egzaktul hátrahagyni nekik... Másnak sem szeretnék rosszat mondani, csak ami nálam bevált, megőrződött, megtanult konyhaság.
Persze mindíg tanulok, és nyitottan fogadom, ha más jobban tudja, másként tudja. Örülnék, ha elmondanád, hogyan készítsem jobban/másként az ajvárt, válaszodig is minden jót kívánok,

Mari

10lábmélyen 2013.05.23. 22:11:18

Kedves mijemaja!

Gratulálok az oldalhoz, remek a stílusa, remek receptek.

Üdvözlettel,

mélyen

mijemaja 2013.05.24. 09:12:56

@10lábmélyen: örülök, ha tetszik! Ahogy írtam, ez a mi családunk receptgyűjteményének lassan kiegészülő darabja - kipróbált, bevált, sokéves receptek (és hát igen, módfelett részletes leírással a lányok kedvéért).
Köszönöm, hogy idetalálva szétnéztél, s köszönöm a dicséretet (aki főz, tudja, hogy ez ételnél mindíg jólesik...)

Grosz Tamás 2016.04.24. 08:54:12

Szeasz!
Írod az egyik kommentbe, hogy vásároltál sármányfűvet azaz Hegyi Sideritis montana-át! Szerinted hol lehetne ehhez a csíraképes maghoz hozzájutni? ragokamuvek@gmail.com

mijemaja 2016.04.24. 14:44:29

@Grosz Tamás: Szia, nagyon sajnálom, nem tudok segíteni. Én Albániában vettem, (hegyi utak mentén, piacokon is árulták), és aztán - ha jól emlékszem- Aegina szigetén is szedtem, de egy éven belül elfőzöm őket teának. Ha legközelebb arra járok, gondolok rád maggal, ígérem :)

mijemaja 2017.01.05. 21:56:39

@Grosz Tamás: Szia! Ha még érdekel, gondoltam rád, és van egy adag hegyi teám. Abban lehet csíraképes mag? nem tudom, de szívesen átadom :)

Grosz Tamás 2017.01.06. 04:23:40

@Grosz Tamás: @mijemaja: ragokamuvek@gmail.com
Igen érdekelne a Sármányfű! Cserébe meglepetésként tudnák más különlegességet is adni, de szívesen fizetek is érte! Talán nézd meg a facebook oldalam Grosz Tamás Nagykörű.
süti beállítások módosítása