Tökfőzelék egyszerűen reszelővel frissiben kaporral ahogyan Édes készítette
Elkészítése:
- Meghámozom, megreszelem, és besózom a tököt. Állni hagyom tíz percet, aztán kinyomkodom.
- 1 ek zsiradékot melegítek, rádobom a kinyomkodott tököt, átforgatom, megborsozom.
- Megszórom egy ek liszttel, hozzáadom a megpucolt fej hagymát, (a hagyma persze a tökkel együtt is mehet pirulni, csak akkor - nekem- nehezebb forgatni, párolni a tököt!), és felöntöm vízzel, amennyi ellepi.Nem is lepi el teljesen!
- 5-10 perc után tejjel elkevert joghurtot öntök hozzá. 1-2 dl tej, egy doboznyi, 2 dl joghurt és egy tökhöz általában egy ek simaliszt, vagy sima-rétes felesben.Összeforralom, számolok százig, beleszórom az összeaprított kaprot, és kész is.Elzárom a tüzet.
Dorisz, itt a friss töknél, ha apróra vágom a hagymát a tökkel együtt megpárolom a zsiradékon!
Az "egész fej hagymás" változatnál itt az elején is a zsírra rakom a megpucolt hagymát (mint a tarhonyánál, csak ott még felezni is szoktam), és végig benne hagyom a hagymát a tökfőzelékben. ekkor kevésbé érezhető a hagyma a főzelékben.
Így ettük a leggyakrabban, Aszódon a tök még késő ősszel is volt az indáján, aztán meg elállt a pincében sokáig. Jó téli zöldség.
S amióta a beri-beri betegségről olvastunk (B1 vitaminhiány, sok rizsevő japán ebbe halt bele, szegény Acu hercegnő férje, a sogun és a fogadott gyermeke sogun is), szóval ráébredtem, nem is vagyunk tisztában eléggé azzal, milyen fontos a zöldségfogyasztás: tengeri hal, máj és zöldségek - ezek a fő B1 források. Ha Acu hercegnő férje tökfőzeléket evett volna, nem hal meg, ki tudja, hogyan alakul a sogunátus Japánban....
Komolyra fordítva a szót: a népi táplálkozás kényszerűsége hihetetlen jó konyhát alakított ki. A főzelék pont ilyen étel, magában ehető, nem terheli a gyomrot, de serkenti a beleket, segít a méregtelenítésben, hiányzó nyomelemeket viszünk be a szervezetünkbe - és úgy nem hizlal, hogy nem is éhezünk mellette. A főzelék igen fontos eleme mindennapi étkezéseinknek!,
A mirelit töknek hála - pedig egész évben ehetjük, esszük is. Mindjárt írom annak is az elkészítését!
Tökfőzelék gyalult tökből:
Tudjátok, mint Gombóc Artúr tökben: szeretjük a reszelt tököt, a gyalult tököt, a kockázott tököt: jut eszembe: felkockázott tökből is volt már főzelék!!!
Tökgyaluja nem mindenkinek van, bajos is mosogatni - de a piacokon ilyen előre gyalult tököt lehet kapni. Feltétlenül sózzátok be, hagyjátok kicsit állni, nyomkodjátok ki s utána lehet készíteni a főzeléket. vastagabb, roppanósabb így a "tökszál" a főzelékben.
Tökfőzelék mirelit tökből - Dorisz kedvéért alaposan pontosítva:
Sózom, és a tököt puhára párolom.
Ha megfelelő, akkor egy kis tejjel, joghurttal elkeverek 1 ek lisztet, és ezzel besűrítem a főzeléket. Jöhet a kapor, az összeforralás, és tálalhatom. Pl. pörkölttel.
Dorisz telefobált, azt mondta, nem egyértelmű a leírás.
Ott áll a fazéknál, most akkor mit csináljon a hagymával?
A mirelit tököt kicsit (de tényleg kicsit) hagyom kiengedni, és így a sarkait le tudom faragni egy nagyobb késsel, hogy beférjen az edénybe.
Először csak kevés vizet adok alá, megvárom, míg megtottyad, akkor szétnyomom a folyadékba, és annyi vízzel (levesmaradékkal) öntöm fel, amennyi alig lepi el, szóval a teteje kilóghat. Inkább kicsivel több tejet használok, 2 dl,vagyis egy pohárnyit, szeretem "eresztékkel,", vagyis a joghurtos tejes liszttel - és ha túl sok a víz, akkor a tejjel már nem tudom elkeverni, mert akkor a lé lesz túl sok a tökön. Szóval inkább kevesebb az elején, hígítani bőven lehet a végén.)
Mi legyen a hagymával? A hagymával kétféleképpen dolgozom:
- nagyon picire vágom (turmixolni is lehetne, de annak más az íze), és rögtön az elején hozzákeverem, együtt párolom a tökkel.
- rögtön az elején belerakom az egész fej megpucolt hagymát, és a legeslegvégén (tálalás előtt veszem csak ki a főzelékből, addig had főjön, adja át az ízeit).
Ha pirosan szeretném készíteni, akkor a joghurtban keverem el az őrölt piros paprikát, esetleg teszek is hozzá egy ek olívaolajat (tudjátok, daganatmegelőző hatású!), és úgykeverem a főzelékbe, úgy forralom össze.
Fontos! A lisztes eresztéket pár percig forralni kell, úgy megy el a lisztíz, ami kellemetlen. Mindíg mondom, mi nem növényevők vagyunk, a forralással a lisztet előemészthetővé tesszük.
A kaprot azért adom csak a legvégén bele, nem is forralom vele össze, mert olyan törékeny, olyan hamar kifő az íze!!!
Egyébként jó, hogy szólt Dorisz, kifejezetten kezdő leánykáim, még a végén nem értenétek a részletes, pontos leírás nélkül - ha pont azt az ízt akarjétok elkészíteni, ahogyan Édes is főzött, akkor ahhoz pontos, egzakt leírás szükségeltetik. Bocsi.
Piros tökfőzelék Édes így szerette ám igazán készíteni, pirosan, paprikázva.
Ha mirelitből, akkor az összeforraláskor dobok egy ek kacsazsírt, (1 ek olívaolajat, szóval zsiradékot - de pl. vajjal is isteni lesz!! szinte krémes!), arra szórom a piros paprikát. Amikor forralom, nagyon klasszul feloldódik a zsiradékban, és finom lesz tőle a főzelék íze.
A másik lehetőség: elkeverem a piros paprikát a joghurtban.
Tökfőzelék vegyes tökből
Érdekesebb, ha pár kocka sütőtököt rakok bele, s benne hagyom színesnek. Ilyenkor a sütőtök természetes édessége miatt jobban borsozom.
Lehet tárkonnyal is fűszerezni, a tárkony vagy "tárkonyüröm" másik neve a sárkányüröm, sárkányfű, és mert ürömféle, jellemző, kesernyés íze van.
A tök szereti a tárkonyt is, és főleg az édes sütőtök kockák mellett igen jó a kesernyés tárkony. Ráadásul, ez a keserű igen egészséges!
Finom!!!!