Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 13:31 mijemaja

Jóska sógor sült oldalasa vagy füstölt oldalasa fokhagymával sütve

Címkék: sült fokhagyma főétel oldalas húsok aszódról #összes jóskasógortól

Elismerem, az oldalason nem túl sok minden ehető van, ami ehető, az is zsíros, és még az is lehet, hogy valahol mindvégig sír a koleszterin, de az oldalas akkor is finom.

Sima oldalas elkészítése:
 
Jóska a liszttel elkeverte a sót, borsot, paprikát, őrölt
köményt - aztán beleforgatta egy kis olajjal a tenyérnyire-féltenyérnyire vágott oldalas darabokat.
 
Az így előkészített oldalas akár rögtön mehetett egy tepsibe, de az sem ártott neki, ha pár órát pácolódott a fűszeres olajban.
 
Sütés előtt Jóska körberakta a húsdarabokat a tepsiben fokhagymagerezdekkel, aztán leöntötte egy kis zsírral, mellé öntött egy kevés vizet, vagy valami levesfélét, berakta a tepsit a sütőben sülni.
 
Meg kell várni, amíg ropogós nem lesz. Finom, ízletes, egyszerű étel. Önmagában, feltétként egyaránt finom.
 
Füstölt oldalas sütése
 
Jóska az oldalasok besózását, füstölését maga is elvégezte, ettől csak még finomabb lett a füstölt oldalas, de erről nem tudok mit mondani, mert csak emlékképeim vannak: a füstölő felépítése Aszódon, Gödöllőn, akáccal tüzelés, hideg füst, stb.
 
Jóska a füstölt oldalast sütés előtt megfőzte. Ebből a főzőléből lett aztán valami asszonyétek (főzzék meg az asszonyok, általában: korhely, bab vagy lencse lett belőle, akár leves, akár főzelék).
A főtt oldalast berakta egy tepsibe, sózta, borsozta, általában őrölt köménnyel is bedörzsölte, körberakta jó sok fokhagymagerezddel, aztán leöntötte egy kis zsírral, mellé öntött a főző levéből, és berakta a tepsiben a sütőben sülni.
 
Felnőttként kipróbáltam füstölt marhabordával is – hát az rátett még egy lapáttal. Amilyen egyszerű, semmi babra az elkészítése, olyan tiszta ízek jönnek elő belőle: csak semmi földi, már éteri ízek: gőzölgő, omlós, na jó, zsíros, és isteni…
Nagyon szereti a sima krumplipürét, a sós vízben főtt krumplit, egy kis mezei lencsét, amit a főzővize megdob rendesen, szóval a köretben ehhez semmi hacacáré – csak a puritán egyszerűség!!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr252195678
süti beállítások módosítása