Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 15:13 mijemaja

Édes spenótja

Címkék: spenót főzelék mártás főétel főtt tojás édestől aszódról #összes

Édes spenótjának két alapvető eleme volt (a spenóton kívül természetesen):

-          a szalonna
-          és a fokhagyma
 
1. Szalonnát sütött ki, a „kakastaréjokat” kiszedte, azok a végén díszítették, ízesítették a főzeléket.
 
2. Édes a szalonnazsíron aprózott fokhagymát fonnyasztott, arra öntötte az előkészített spenótot.
 
3. Aztán a spenótlevelet megmosta (gyakran homokosak, földesek), letépkedtük az erős ereket belőlük.
Közben felforrt a lábasban a víz, kb 2 l vízbe 2 ek sót öntött, aztán felforralta.
Ha felforrt, beledobta a mosott, tisztított spenótleveleket.
Mennyiségtől függően 10-15 perc alatt puhára főzte őket, aztán leszűrte a leveleket.
 
4. Nagy deszkán összeaprította a puha leveleket, szórt rájuk némi sót, borsot, kevés lisztet, elkeverte az egészet, és ez a spenótkeverék ment a fokhagymás szalonnazsírba.
Rögtön keverni kellett, mert sercegett, köpködött, édes ekkor öntött hozzá egy kis tejet, elkeverte és már készen is volt.
 
 
 
 
 
 
 
Tálalása:
  1. Édes tükörtojással és a szalonna taréjokkal tálalta.
  2. Ha nem volt tojás, akkor csak a megpirult szalonnával, de olyankor gyakran nem is kakastaréjt csinált, hanem szalonnapörcöt, mert azzal jobban lehetett megszórni a spenótot, egyenletesebben ízesített, és jutott több kanálba is szalonnácska.
  3. Jó simán főtt tojással is!
Keresztapátok gyerekkori spenótja:
 
Azt mondja, a nagymamája éppen úgy csinálta a spenótot, mint Édes.
 
Viszont érdekes tálalta:
 
      -          készített zsíron sült krumplit (kockázott rósejblit)
 
      -          körbe öntötte a spenóttal – így ették. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr72334778
süti beállítások módosítása