Édes spenótjának két alapvető eleme volt (a spenóton kívül természetesen):
- a szalonna
- és a fokhagyma
1. Szalonnát sütött ki, a „kakastaréjokat” kiszedte, azok a végén díszítették, ízesítették a főzeléket.
2. Édes a szalonnazsíron aprózott fokhagymát fonnyasztott, arra öntötte az előkészített spenótot.
3. Aztán a spenótlevelet megmosta (gyakran homokosak, földesek), letépkedtük az erős ereket belőlük.
Közben felforrt a lábasban a víz, kb 2 l vízbe 2 ek sót öntött, aztán felforralta.
Ha felforrt, beledobta a mosott, tisztított spenótleveleket.
Mennyiségtől függően 10-15 perc alatt puhára főzte őket, aztán leszűrte a leveleket.
4. Nagy deszkán összeaprította a puha leveleket, szórt rájuk némi sót, borsot, kevés lisztet, elkeverte az egészet, és ez a spenótkeverék ment a fokhagymás szalonnazsírba.
Rögtön keverni kellett, mert sercegett, köpködött, édes ekkor öntött hozzá egy kis tejet, elkeverte és már készen is volt.
Tálalása:
- Édes tükörtojással és a szalonna taréjokkal tálalta.
- Ha nem volt tojás, akkor csak a megpirult szalonnával, de olyankor gyakran nem is kakastaréjt csinált, hanem szalonnapörcöt, mert azzal jobban lehetett megszórni a spenótot, egyenletesebben ízesített, és jutott több kanálba is szalonnácska.
- Jó simán főtt tojással is!
Keresztapátok gyerekkori spenótja:
Azt mondja, a nagymamája éppen úgy csinálta a spenótot, mint Édes.
Viszont érdekes tálalta:
- készített zsíron sült krumplit (kockázott rósejblit)
- körbe öntötte a spenóttal – így ették.