Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 09:30 mijemaja

Tészta tálalási formáim

Címkék: tojás tészta liszt #összes

Eddig volt a tészta alapforma, de az variálható még sokféleképpen a TÁLALÁSI FORMÁVAL is.

Fészekforma tálalás:
 
      -          ennek a főzésekor jellemzően az egy adag fészekformára csavart tésztát egy-egy merőkanálba teszek,
      -          úgy főzöm puhára a sós vízben – sajna hosszasan, több kis adagban.
      -          Adagonként leszűröm
      -          S azonnal a tányérra borítom, így valamennyire egyben marad, és tényleg jól néz ki. Ugye?
 
 
Félgömb forma tálalás:
 
Szeretem a félgömb formát is: ehhez csak egy vizezett csésze kell, akkora, amekkora félgömböt szeretnénk, szóval a kávéscsészétől a nagybögréig bármi jó rá. Fontos viszont, hogy ne szűküljön le kifelé, mert akkor a tészta bennragad, és a végeredmény csúnyácska, omladozó kupac lesz, nem szép kis félgömb. Ez egy káposztás spagetti a képen, tetszik?
 
 
Sütőformákkal és sütéssel való formálás
 
Nézzétek meg ezt a krumplis tésztát.
Azzal, hogy beletettem egy kis sütőtálba, a sütőben kicsit átsütöttem, egyrészt megváltozott picinykét a képe: de ugye, jó ránézni is?
 
Másrészt jobb lett az íze, mert mi szeretjük a kicsit megsült, pörkösebb krumplidarabkákat, de ezt lábasban elérni elég szörnyű, mert a főzés után marad a kapirgálás, már este is körömmel, és semmilyen reklámnak nem szabad bedőlni, sem mosószer, mosogatószer, mosogatókép nem viszi azt le, amit kézzel kell ledörzsölni. Hát, ezt is megúszom ezzel a formával, az íz olyan, amit szeretek, kapirgálás szinte semmi…
 
 
 
 
Kötött formában is süthetek: pl. a gyümölcstorta formában, akkor ilyen szép kis szeleteket tudok tálalni. Bármilyen kis mártással, szósszal igen gusztusos étek keríthető belőle. Hát nem?
 
 
 
 
Nézzétek csak meg, milyen más egy ilyen tojásos tészta, mint a megszokott! Hozzáteszem, sokkal gyakrabban esszük úgy, de néha kell egy kis változatosság, szokatlanság, különlegesség még ebben is.
 
 
 
 
 
 
 
Nyitott körforma tálalás
 
Fánk vagy pogácsaszaggatót használok erre:
      -          megtömöm a tésztával
      -          aztán kiemelem a fém szaggatóformát
      -          és általában ilyen szép kis hengerszelet formájú marad.
 
Szerintem szép, és Csik András szerint ez fontos az étel befogadásában.
 
 
 
A formák után jöjjön a színek változatossága:
 
      -          sárgább lesz: sáfrányos szeklicétől, kurkumától
      -          pirosabb: céklapéptől/céklalétől (ez halványul főzéskor!)   – paprikától (az is rózsaszínesedik…)
      -          narancssárgás: répapéptől
      -          zöldes: ha a tésztához spenótpépet, pesztót, szárított medvehagymát, stb. keverünk, teával (a matcha nevű zöld teával, tudjátok, azzal tortát is készítenek)
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr862425216
süti beállítások módosítása