odahaza is, Anikó édesapja, meg itt fent Pesten is az Anikó.
Tőle kaptam kóstolónak ezt az üveg sóskát.
Kipróbáltam, és felhívtam Anikót, mondván, nagyon finom volt a sóskája, mesélje el, hogyan csinálta.
Elkészítése:
A sóskát nagyon alaposan megmossa többször is, elvégre kertből van, tele lehet homokkal. (Itt jegyzem meg, a gyümölcsök, zöldség, saláta mosásakor keletkező vizet össze szoktam gyűjteni a mosogatóban, és a növényeket locsolom vele.)
Ha a mosóvíz már tiszta, akkor úgy egy az egyben belerakja a leveleket a fazékba.
Pár perc elég, hogy a sóska összeessen, akkor hozzádobja az újabb adag levelet, még egy-kétszer így hozzápótol.
Amikor krémes trutyi lesz, a képen is látható állagot eléri a sóska, akkor megvárja, amíg 1-2 perc alatt összeforr az egész, és a sóskát az előkészített üvegekbe tölti.
Ezzel újrakezdi az egész folyamatot, míg a sóskalevelek el nem fogynak.
Rászór késhegynyi szalicilt, celofánt tesz rá, aztán rácsavarja a tetőt.
- Dunszt?
- Semmi – felelte.
- Ne már, legalább száraz dunsztot használtál, nem?
- Semmit sem.
- Kifőzted legalább az üvegeket? Kérdeztem.
- Ááá- csak a mosogatógépben mostam el, ott elég forró a víz a sterilizáláshoz.
- S a tetőt kifőzöd?
- ÉééNNN? Mondtam, mosogatógép…
Vagyis Anikó az így elkészített, üvegbe rakott, szalicillel stabilizált sóskát egyszerűen csak elrakja a kamrájába.
A sóska, amit kaptam, 2011.őszéről származik, most 2012.márciusa van. A sóska egészséges, finom, semmi baja. Nem is szokott semmi baja lenni – nevetett Anikó, aki joggal büszke a sóskájára.
---------------
Volt nálam tegnap Anikó, Én büszkén megkínáltam az új borunkból.A 2011-es évjáratú Syrah fantasztikus bor, nagyon sokat várok tőle. A kisharsányi Bocor-dűlőn belül a Hosszúhát völgyében termett a szőlő, - s kiderült, Anikó tudta, hogy sötétfekete, tömött fürtjei vannak a szőlőjének, amit ezért hívnak fekete lovagnak,- és kóstolt is már ilyen fajtát. A syrah megosztó, vagy nagyon szeretik, vagy sehogy, így Amikó megérdemelte a palackot, mert szereti ezt a borfajtát.
S én mit kaptam tőle? egy üveg sóskát, eltéve. Óóóóó- mondtam neki, tudod-e Anikó, hogy milyen finom az így eltett sóskád?
- Persze hogy tudom, s te tudod, hogy milyen könnyű így eltenni? - no, ezt ezért meséltem el nektek, Anikó minden évben elpakolja a felesleges sóskát édesapjáék kertjéből ezzel a LIGHT módszerrel, s tartja a budapesti -spejz nélküli- lakásában a kész üvegeket. Ha ezek után júniusban még mindíg klassz a sóska, akkor az jól bírja a gyűrődést.