Édes nyaranta készített igazi paradicsomleveséhez jó sok édes, jóízű paradicsomot összevágott.
Kevés zsiradékon egy fej hagymát aprózva megfonnyasztott, aztán hozzáöntöm a paradicsomokat. Szép lassan főzte, alig bugyogással, kislángon. Ha már jól szétfőtt, nagyobb lyukú szűrőn átszűrte a héjdarabkák és az esetleges hagymadarabkák kiszűrésére (ha bármilyen húsfélét készítek, hozzáadom a szüredéket, teljesen jó ízesítő).
Ma már tudom: sokkal finomabb, ha zöldséglével, húslével hígítom!!!
Édes ezt a finom paradicsomlevet jellemzően berántotta és rizzsel adta az asztalunkra:
- egy ek réteslisztet egy ek zsiradékon átfuttatott szép zsemleszínűre,
- megszórta rizzsel (személyenként 1 tk – nem ek!!!- rizs bőven elég volt hozzá!)
- Átforgatta a forró zsiradékon,
- és felöntötte a lehűtött paradicsomlével,
- összeforralta pár percig,
- aztán lefedte, hagyta állni 15-20 percig (had puhuljon benne a rizs), is kész is volt.
Én ebben már variálok, mert tálaláskor megszórom bármilyen illő zöldfűszer vagdalékkal: zellerzöld, petrezselyemzöld, bazsalikom, rozmaring, oregáno, kapor, kapor és kapor, netán korianderzöld az igazi. Zöldhagyma sem rossz!! Ha valaki a mentát szereti, érdemes azzal is kipróbálnia.
Levesbetét változatok
Édes készítette:
-
- rizs helyett GERSLIVEL is – de azt már előző nap be kellett áztatni hozzá, viszont olcsóbb volt…
- tésztával: masnissal, rizstésztával, eperlevéllel. Néha frissen készített gyúrt tésztát: a lisztet sózta, egy tojással összekeverte, kinyújtotta, vékony és rövid laskát vágott, és azt főzte bele.
Van aki elkever egy tojás sárgáját tejszínnel, és arra önti forrón a paradicsomlevest, de én a szalmonella miatt a nyers tojást inkább kerülöm.
Ha nem volt friss paradicsom, akkor eltett paradicsomléből, vagy bolti sűrített paradicsomból hígítással készített paradicsomlevet Édes.
Paradicsomleves bele főtt krumplival is sűríthető: szétnyomkodva villával – vagy összeturmixolva, - ez így egészségesebb, és én nem keverem a krumplis paradicsomszósz ízét a levessel.