Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 22:45 mijemaja

Paradicsomleves Édes szerint Galgamente ízeivel hagyományosan

Címkék: leves : hagyma paradicsom paprika zeller leveszöldség #összes zöldséglevesek

 

Édes nyaranta készített igazi paradicsomleveséhez jó sok édes, jóízű paradicsomot összevágott.

Kevés zsiradékon egy fej hagymát aprózva megfonnyasztott, aztán hozzáöntöm a paradicsomokat. Szép lassan főzte, alig bugyogással, kislángon. Ha már jól szétfőtt, nagyobb lyukú szűrőn átszűrte a héjdarabkák és az esetleges hagymadarabkák kiszűrésére (ha bármilyen húsfélét készítek, hozzáadom a szüredéket, teljesen jó ízesítő).

A paradicsomlét sózta, borsozta, és levest készített belőle.

Ha nem volt elég a lé, vagy sűrű volt, akkor Édes vízzel hígította.

Ma már tudom: sokkal finomabb, ha zöldséglével, húslével hígítom!!!

 

Édes ezt a finom paradicsomlevet jellemzően berántotta és rizzsel adta az asztalunkra:

-          egy ek réteslisztet egy ek zsiradékon átfuttatott szép zsemleszínűre,

-          megszórta rizzsel (személyenként 1 tk – nem ek!!!-  rizs bőven elég volt hozzá!)

-          Átforgatta a forró zsiradékon,

-          és felöntötte a lehűtött paradicsomlével,

-          összeforralta pár percig,

-          aztán lefedte, hagyta állni 15-20 percig (had puhuljon benne a rizs),  is kész is volt.

 

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel vagy zellerzölddel (netán lestyánnal…) szórta meg.

Én ebben már variálok, mert tálaláskor megszórom bármilyen illő zöldfűszer vagdalékkal: zellerzöld, petrezselyemzöld, bazsalikom, rozmaring, oregáno, kapor, kapor és kapor, netán korianderzöld az igazi. Zöldhagyma sem rossz!! Ha valaki a mentát szereti, érdemes azzal is kipróbálnia.

 

Levesbetét változatok

Édes készítette:

-          rizzsel, amit vagy belefőzött, vagy külön adott 1-1 kanálkával a főtt rizsből a kész levesbe

-          rizs helyett GERSLIVEL is – de azt már előző nap be kellett áztatni hozzá, viszont olcsóbb volt…

-          tésztával: masnissal, rizstésztával, eperlevéllel. Néha frissen készített gyúrt tésztát: a lisztet sózta, egy tojással összekeverte, kinyújtotta, vékony és rövid laskát vágott, és azt főzte bele.

 

A menzán viszont jellemzően betűtésztával adták! Bezzeg nálunk a végén ízesíthető sült bacon vagy sült sonkaszeletekkel, főtt kukoricaszemekkel, VIRÁGOKKAL, stb.…(mint itt a képen árvácskával).

Van aki elkever egy tojás sárgáját tejszínnel, és arra önti forrón a paradicsomlevest, de én a szalmonella miatt a nyers tojást inkább kerülöm.

 

Ha nem volt friss paradicsom, akkor eltett paradicsomléből, vagy bolti sűrített paradicsomból hígítással készített paradicsomlevet Édes.

 

Paradicsomleves bele főtt krumplival is sűríthető: szétnyomkodva villával – vagy összeturmixolva, -  ez így egészségesebb, és én nem keverem a krumplis paradicsomszósz ízét a levessel.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr694467406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása