Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.25. 20:39 mijemaja

Jóska sógor sztrapacskája

Címkék: tojás krumpli köret liszt aszódról #összes jóskasógortól tésztaköret

Ide idézem Judithka leírását, az édesapja sztrapacskájáról (a képen leghátul áll a Jóska, és éppen az ő egészségére, a főztjére iszik mindenki, bal oldalt éppen Édes). Ne feledjétek: vámosmikolai származása révén ő is erőst palócnak minősül! Judithnak adom át a szót:

 

Apu káposztás sztrapacskája:

Hozzávalók: 1kg krumpli, 2db tojás, só, bors,1 evőkanál  olaj, liszt

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, majd lereszeljük nyersen, hozzáadjuk a 2 tojást, sót, borsot, olajat és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. lobogó sós, olajos  vízben galuska szaggatóval kiszaggatjuk.

1 fej fehér káposztát lereszelünk, és besózunk. majd olajon megdinszteljük, kevés borssal megszórva. 

Közbevetés: Én mindig cukrot is karamellizálok először, és a karamelles zsiradékon dinsztelem meg a káposztát.

Ha elkészült, összekeverjük a sztrapacskával, tűzálló tálba tesszük és a sütőben megpirítjuk.

 (A képen balról jobbra: Édes, gödöllői Ilon, székelyvarsági Annus néni -írok nála evett ételekről is!- lánya a férjével, Jóskasógor, elöl Judithka barátnője, Andi, és éppen azt mondjuk: "Igyunk, hogy rongyosodjunk, mert úgy szép a tót, ha részeg!!!!" 

 Apu túrós sztapacskája:

A kész sztrapacskát juhtúróval keverjük össze, tetejére sült szalonna pörcöt szórunk, tejföllel tálaljuk.

 Az én megjegyzésem: csak juhtúróval készítettük, sose sima tehéntúróval, és ilyenkor a szalonnapörc készítésekor kiolvasztott ízes szalonnazsírra dobta Jóska a frissen kifőzött sztrapacskát, azzal keverte össze, úgy jött rá a juhtúró!

Judithka megjegyzése:  Ettem már szarvaspörkölt mellé köretként, de csülökpörkölttel az igazi. Apu is így szerette.

De a káposztására volt nagyon büszke.

 

A csülökpörköltet is leírjuk majd!!!! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr724473508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása