Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 00:00 mijemaja

Grúz saslik avagy a SHASHLIKI

Címkék: hagyma sült marhahús grill főétel szalonna disznóhús csirkehús húsok #összes grúziából birkahús grúzpác

A saslik számomra igazi grúz étel, ott ettem többfelé, útmentén, szállodában, piacon, étteremben – mindenütt finom volt! A grúzok általában birkából, esetleg csirkéből, néhanap marhából is készítik. Velük ellentétben én a birkahús teljesen lehártyázom, Grúziában nem tették, olyan faggyúdarabokkal sütötték, hogy csak na, az is jó volt, de ha magamnak készítem, bizony lehártyázom, zsírtalanítom, így nincs olyan birkaszaga. Saslikot kaptam ajándékba is ám egy igazi grúz sráctól....ő mesélt róla, hogy készíti.

 

SASLIK igazi grúz pácban:
 
Ehhez kell egy savanyú gyümölcsös zöldséges csípős marinád, amit tovább fűszerezek és feltétlenül meg is savanyítok:
-          paradicsomvelő (értem ez alatt a sűrített paradicsomot, paradicsomlét, konzerv hámozott, darabolt paradicsomot vagy magam által gyártott finomságot), a képen a citrom mellett legfelül
-          zöldségpép: egy fehér répát, egy kisebb zellergumót, egy-két húsos zöldpaprikát, fél fej megpucolt fokhagymát, egy hagymát összevágok, és turmixolom vagy darálom (az utóbbi szebb, az előbbi gyorsabb…), savanyú gyümölcspép, az igazi grúz íz: a tkemáli szilva és az áfonya, szintén pürésítve (közvetlenül a szilva mellett)
-          fűszerek: só, bors, majoránna, boróka, édesnemes piros paprika, mustármag, babérlevél, a kihagyhatatlan KORIANDER, egyben, ezen a fehér tányéron
-          a csípősségét vagy egy zöldségekkel beledarált erős paprika (chili, bogyiszlói), vagy egy kis kanálnyi csípős őrölt paprika adja meg, zöld paprikakrémet is tettem hozzá épp itt, a képen látszik is
-          Végül savanyítok: ecet vagy citromlé, legvégső esetben citromsó (ha citrom, belereszelem a héját!).
 

 

Ebbe a pácba legalább 4-5 órát kell beleforgatni a húskockákat sütés előtt.
Grúziában nem vacakoltak mindenfélével,
ott az úton némi hagyma és a hús volt rászúrva a pálcára, úgy tették sülni a parázs fölé.
Mellé volt valami mustárféle sárga krém, volt az adzsika, hagymakarikák sóval, ecettel és nagy szelet, lyukacsos kenyér.
Volt paradicsomos mártás is hozzá: az aprított paradicsomot összefőzték sok zöldfűszerrel, mint pl. zeller, petrezselyemzöld, koriander zöld, fokhagymával sóval és borssal ízesítik, és beletesznek darált vagy igen apróra vágott zöldpaprikát, sőt tkemáli szilvát is.
Pikáns, édes-savanyú volt ez a szósz, nem egyenketchup – az biztos.
Aztán városban már volt zöld szósz, uborkás fehér joghurtos szósz is mellé!!
Bizonyára tudjátok, hogy Sztálin grúz származású volt, és szerette ezt az ételt. Valahol olvastam, hogy állítólag a parázson sütött saslik hozta össze a második világháború lezáró jaltai egyezményt 1944-ben Sztálin, Churchill és Roosevelt között...
 
SASLIK előfőzve
 

 

A bárányt ehhez is elég vastag kockákra vágják, és nem pácolják, hanem előfőzik sóval, borssal és kevéske húslevessel, kicsi tűzön .
Ha már kb. puha, akkor megy a nyársra.
A visszamaradó húslevest mártásalapnak használják, beforralták, aztán ízesítették kedvük szerint, én paradicsompürével, csípős paprikakrémmel, piros paprikával elkeverem, és ez lesz a piros mártás a fehér joghurtos mártás mellé.
Egyszerű saslik adzsikás pácban
Nagyobb kockákra vágom, bepácolom adzsikás-borsos olajba pár napra. A páchoz néha finom vörösbort (jó bor terem a grúziai hegyek között!), néha vörösbor ecetet teszek.
 
Saslik gránátalmalében pácolva
Lehet magában a gránátalmalében, de lehet gránátalmalével ízesített joghurtban is pácolni a bárányhús kockákat.
Csak ennyi – semmi más, elkészíteni hagymával váltakozva a saslikot a húsból, aztán kisütni a parázs felett és tálalni! - Ne feledkezzetek meg arról, hogy ennél nagyon fontos tálaláskor szószokat kínálni és feltétlenül tegyetek az asztalra korianderzöldet, petrezselyemzöldet, ha autentikusabb hangulatot akartok! EXTRA: a gránátalmaszemeket elkeverhetitek egy kis citrommal savanyított szilvamártásba, és azt is mellé kínálhatjátok.
 
Sima saslik fűszeres olajos-paradicsomos pácban
Ha nem adzsikával kenem be, akkor fűszeres olajjal, vagy fűszeres paradicsomsűrítménnyel pácolom, amihez a paradicsomot édesítem kevés cukorral (tényleg édes náluk Grúziában, rendesen cukrozzák hozzá általában nem túl finomított cukorral, ami Aszódról ismerős – Édes is mindig édesen, zelleresen szerette), korianderrel, borssal, csípős paprikával és zöldfűszerekkel.

 

Azért ma már nem kapnék ajándékba saslikot

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr574528451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Web Development 2018.10.05. 23:11:52

Guminő, gumipasi, szexállat - Gumibaby

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása