Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.23. 19:31 mijemaja

Hungária szelet Ibi szerint

Címkék: dió kakaó desszert vaj torták sütemények rum / porcukor rétesliszt #összes villányból ibitől krémes sütik Ibitől

Sógornőm készíti elég gyakran ezt a finom süteményt, amit ti is szerettek lányok, és aminek a receptjét még az Anikó is elkérte tőlem, amikor megkóstolta.
Maga a recept ezen a néven elég közismert, néminemű különbséggel (leginkább a krémekben van eltérés vagy a tojások darabszámában), - nem lennék meglepve, ha Horváth Ilona vagy F. Nagy Angéla lenne a forrása (gyermek és ifjúkoromban az ő szakácskönyveiket forgatták, akik az addig tanultakon kívül mást is akartak készíteni a konyhában, és persze azok is forgatták, akik főzni akartak megtanulni. ( – én pl. Horváth Ilonát vettem a lányok keresztapjának, amikor azt állította, hogy főzni akar tanulni, gondoltam, nehogy már ennek az ismerethiány akadálya legyen…) Sokáig Hungária szeletként ettük. Aztán jöttek egymás után a névnapok, születésnapok, és a sógornőm eleinte tortát sütött a villányi ünnepekre, amit jóízűen befaltunk mindig. Később cukrászdában vett tortát, még későbben cukrászdában süti összeállítást, és elég gyakran előfordult, hogy megmaradt szinte az egész, mert nekünk nem ízlett.

Mondtam neki, a legegyszerűbb piskótát is szívesebben esszük a cukrászdában vett ragacsos izéknél.

De hát milyen tortát süssek? – kérdezte, mire én:
pl. azokból a sütikből, amik ízlenek,süssél tortát, mi biztosan megesszük, mert mindig finom, amit készítesz.
A diós piskótás szelet jó lenne?
Naná!
- Hát, ez volt a keletkezéstörténete a Hungária tortának. 
Szóval az én receptem Villányból érkezett, nézzük, hogyan készíti a sógornőm.
 
Tésztája
Hozzávalók:
-          5 tojás
-          30 dkg cukor, de kényelmesebb a porcukor
-          10ek víz
-          20 dkg átszitált liszt (Fontos átszitálni! Ibi – és Édes - szerint az könnyedebbé teszi a tésztát)
-          10 g sütőpor
 
Ez a tészta sima vizes piskóta, aminek felét sárgán, másik felét diósan készíti el, és a két masszát a tepsiben - tortaformában- öszeönti.  
Készítése:
  1. Sógornőm az 5 tojás sárgáját 30 dkg cukorral habosra keveri úgy, hogy közben kanalanként adja hozzá a 10 ek vizet.
  2. Ha már szinte fehér habos a massza, akkor 20 dkg szitált lisztet ad hozzá, amibe persze előzőleg hozzákeveri a 10 g sütőport.
  3. Ha a massza így készen van, akkor kell beleforgatni a kemény habbá vert tojásfehérjét, és átforgatni óvatosan, ne törjön össze (!).
  4. Ezt a masszát Ibi kétfelé osztja, és az egyik felébe belekever 10 dkg darált diót.
  5. A sütéshez a sütőformát vagy ki kell kenni, kilisztezni – vagy sütőpapírt kell használni, és persze jó megoldás a szilikonos sütőforma is. Lehet tepsiben sütni szeletnek, vagy ha tortát süt, tortaformát is használhat, vagy egy 10 cm magasságú, 22 cm átmérőjű zománclábast, amit kibélel egy sütőpapírral.
  6. Ebbe a formába kell önteni a diós masszát. Érdemes várni pár percet, kicsit had szikkadjon a diós réteg,  akkor kevésbe keveredik a másik, sárga piskótamasszával. Valahogy úgy kell önteni, mint a koktéloknál, vigyázva, ne keveredjen a kétféle matéria.
  7. 160-170oC-on 60-70 percig süti, azt mondja, alulról a második rácson. Ezt javaslom kinek-kinek magának kipróbálni, a sógornőmet az új villanysütő egyből megzavarta, az eddig rögzített adatai (pl. II-es fokozat) egyből devalválódtak. Javaslom a tűpróbát, piskótaféléknél érdemes ellenőrizni, ne maradjon sületlen a belseje a süteménynek!
Krémje
Sógornőm a hagyományos régi lisztes-vajas krémet készíti, és mi azt nagyon szeretjük.
 
Hozzávalók:
-        
  3 ek rétesliszt
-          3 dl tej
-          15 dkg porcukor
-          20 dkg Ráma margarin (ez itt a reklám helye)
-          5 dkg dió
-          1 ek rum
 
Készítése:
  1. Sógornőm 3 dl tejben teljesen simára kever 3 ek réteslisztet, felforralja, pár percig puffogtatja (fontos, különben lisztes íze marad!!!), majd időnként átkeverve kihűti.
  2. 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra kever, és a kihűlt lisztes péppel elkeveri könnyű krémmé.
  3. Hozzákeveri az 5 dkg darált diót és az 1 ek rumot, aztán készen is van a krémmel.
 
Máza

 

Hozzávalók:

-          10 dkg vaj vagy 12 dkg Ráma margarin
-          3 ek kakaó
 
Elkészítése:
  1. Sógornőm összemelegíti a vajat a kakaóval,
  2. és ha megolvadt, szépen setétbarna, (semmi forralás!!), akkor sietve ráönti az összeállított szelet tetejére.
A sütemény összeállítása:
 
Ha szeletben készül, akkor nem kell más, csak a megsütött lap, azt megkenni a krémmel, ráönteni a mázat – hagyni dermedni, és másnap az igazi, jó hidegen.
 
Ha tortának készül, akkor a tortát félbe kell vágni a diós és a sárga piskóta határvonalán, megkenni krémmel, és érdemes a tetejére is hagyni egy vékony réteg krémet, majd arra önteni a mázat, s lehet diódarabokkal díszíteni.
 
Sógornőm nagyon aprólékos, és ha egy süti beválik, azt úgy készíti attól kezdve, (ezért is olyan jók a bevált receptjei, és a Csobán Marka néni sok évtizeden át csiszolódott házi receptjei is!!!!!).
Jómagam szívesen próbálgatok, és mert Édes tortája is eredendőleg ugyanilyen lisztes krémes-vajas krémes keverékű töltelékkel készítendő, ott is próbálkoztam, itt is próbálkozom:
 
1. Pudingos krémmel a Hungária szelet
 
Ekkor az egyetlen változás, hogy nem lisztes krémet készítek, hanem valamilyen sűrűbbre főzött pudingot (3-4 dl tejjel sűrűre főzöm a bolti – ez itt a reklám helye, de mindig DR OETKER pudingot, nekem ez vált be).
 
A puding lehet:
- epres
- Tejszínes (szerintem azzal a legjobb, kevés vaníliás cukorral erősítve!!!!)
- vaníliás
- karamelles (néha az egytojásos karamellkrémjét főzöm meg hozzá!!)
A mázhoz néha adok egy kevés olíva olajat is, attól puhább lesz, nem beszélve arról, hogy még fényesebb is a teteje.
2. Gesztenyés krémmel
Ennek a párom az oka, nemigen eszik süteményt, de az egyszerű gyümölcsös piskótákat, pitéket valamint Édes tortáját eszi, és bármit megeszik, ami gesztenyés.

Sógornőm a hagyományos régi lisztes-vajas krémjéből kihagyom a lisztes krémet, elkészítem a vajasat, és elkeverem a gesztenyemasszával, persze még véletlenül sem kihagyva a rumot.
Hozzávalók:
-          15 dkg porcukor
-          20 dkg Ráma margarin (ez itt a reklám helye)
-          Egy adagnyi gesztenyemassza (nem is tudom, hány dkg)
-          2-3 ek rum (ide én többet teszek, de tudjátok, a gesztenye is és a piskóta is szeretik a rumot, ezért legalább duplán számítom)
Az elkészítése egyszerű: habosra keverem a vajjal a porcukrot, hozzáadom a gesztenyemasszát és a rumot, aztán az egészet habosra keverem.
 
A tetejére az étcsokis máz ki ne maradjon!!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr974542334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása