Maradék krumplipürét hasznosítok így – persze lehet frissen is elkészíteni.
A sütőtököt megmosom, felkockázom, megtisztítom, és sütőbe teszem sülni.
Ha teljesen puha, a tök egy részét (nem kell sok: könnyen ízesít, jól színez, és ha túl sok, nagyon édes lesz!!!) kevés vajjal összetöröm, sózom, erősen borsozom.
Amíg sül a tök, a felkockázott erős félkilónyi krumplit kevés sós vízzel megfőzöm, azzal a kevés főzővízzel és 10-20 dkg vajjal összetöröm, villával habosra keverem.
(Vagy a végén előveszem a maradék krumplipürét…a meleg sült tökhöz.)
Elkeverem a forró tököt a krumplival, nagyon könnyen összetörhető egy sima villával is.
Érdemes pár szem zsázsát is hozzákeverni, ha nincs, akkor petrezselyemzöld, korianderzöld is beleaprítható – legalább annyira a színek, mint az ízek miatt.
Nem késztem gyakran, mert a sima krumplipüré a nyerő, ha jóóó krémes-habos. Ám jó néha a juhtúrós, máskor a snidlinges, aztán a gombás.. szóval egy-egy sütőtökös is belefér különlegességnek hétköznapi ünnepekhez minálunk.