A Gordon Ramsay féle „sticky lemon chicken” után ragacsosnak kéne mondanom, de a méztől csak fényes lesz, nem ragacsos ez a csirkesült. A citromtól pedig nagyon kellemesen pikáns. Annyiban készítem másként, mint az eredeti receptet, hogy vasaló alatt sütöm hirtelenre a csirkét, aztán a mártással együtt átöntöm egy jénaiba, berakom a sütőbe, és megpirítom. Így kevesebb a munka és nem is ég oda olyan könnyen…
Hozzávalók
- 2 kis csirkemell (vagy egy nagyobb)
- kis marék kakukkfű jó ha van a sütéshez, egy marék petrezselyemzöld a tálaláshoz
- 2 ek sötét szójaszósz
- 1 ek almaecet vagy borecet, 1 ek balzsamecet
- 2 ek méz
- 1-2 citrom, 6-8 vékony karikákra vágva (jó, ha több)
- 1-2 ek olaj
- Só, bors
Elkészítése:
1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágom. Megsózom, borsozom, és 1-2 ek olajon átpirítom őket. Kerülhet melléjük a fokhagyma, a kakukkfű. – A lényeg, hogy szépen átpiruljanak. Ebben segít a régi jó öntöttvas vasaló, amivel lenyomom a szeleteket sütéskor, s így sokkal porhanyósabbak lesznek.
2. Amikor a hússzeleteket szép színt kapnak, ráöntöm a tálkában előkészített 2 (3) ek mézet (a képen épp medvehagymavirág mézzel), 2-3 ek szójaszósszal, 1 ek almaecettel, 1 ek balzsamecettel. Hozzáadom a 2-3 citromból felvágott karikákat, a hús alá teszem, had ízesítse.
Jól átkeverem, hagyom, hogy a méz is feloldódjon, de már nem forralom.
3. Előveszem a jénait. Átpakolom a citromkarikákat, azokra teszem a hússzeleteket, és ráöntöm a mártást.
Sütőbe teszem. Lehet lefedve is párolni, s aztán pirítani, de akár így is piríthatom rögtön. Mire a hús megpirul, el is készül.
Tálaláskor megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, de finom nélküle is, ha épp nincs otthon.
Én az első képen (a méz és szójás ecet fényképe mellett) krumplipürével, párolt almás-tőzegáfonyás vörös káposztával tálaltam. (Igen jó így a káposzta - arról nem is szólva, milyen egészséges a belekevert, a káposztával együtt párolt tőzegáfonya miatt: tisztítja a vesét, a húgyutakat, antibakteriális, stb...)
Ezen a képen brokkolipuffanccsal (szintén egészséges!!) és vadrizses rizzsel tálaltam nektek a krumplipüré mellett.
A külön főtt vadrizs és 3-4x annyi sima rizs elegye finom, és a kevés vadrizstól nagyon egészséges szintén, szóval ezek ajánlott köretek!!