Nagyon szeretem a szilvát –szerencsére ti is. Imádjuk citromos vízben enyhén megfőzve, kompótként, leszűrve a főzőlé egy részével összeturmixolva levesként, és nagyon finom, egészséges is a levét meginni.
A kompótnak főzött szilvalé már citromos kicsit, nem kell hozzá más, mint egy kevés méz – elkeverem és versenyzünk, ki issza meg, olyan finom!!
Akkor készítem, amikor érik a fosókaszilva, abból az ugyanis nagyon lédús, és fantasztikus szép rózsaszín leve van. Ringlóból is készíthető!
Kompót készítése:
A megmosott szilvákat lábasba teszem.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi igen bőségesen ellepi, 1-2 fahéjrudat adok hozzá, de lehet 2-3 szegfűszeget beletenni, lehet kardamomot, és kell 2-3 ek cukrot is, el is kevergetve, hogy feloldódjék.
Belereszelem a citromhéjat, belefacsarom egy citrom levét is.
Melegíteni teszem, és pár perc forralás után elzárom. Kész a kompót!! - ÁMDE -Ez sok lé hozzá – a kompótnál a lé alulról fürdeti a szilvát.
A fölös levet leöntöm, kóstolom, kell-e édesíteni (ha kell, akkor még melegen mézzel édesítem), aztán üvegekbe teszem s a hűtőbe kerülnek – aztán langyosan, hidegen, egyaránt isszuk.
Igen ügyesen serkentgeti az emésztést, mondhatni meghajt némiképp, de az nem rossz, hanem jó hasmenés.