Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.04. 23:27 mijemaja

Cukrozott ibolyavirág tortadísz és Sissy kedvence

Címkék: tartósítás édesség ibolya desszert cukrozott #összes ehető virág Címkék

cukrozottibolya1.JPG

Ugye, tudjátok, hogy ez volt SISSI, a magyarok világszép királynéja kedvenc csemegéje? Bécsben még most is készítik és lehet kapni. Csak képről mondom: az nagyobb, szebb, de azért kicsiben (tudjátok, magyar cukrozott ibolya, kisebb, csúnyább, kevésbé aromás, nem annyira lila), a miénk is mutatós.

Nem azt mondom, hogy finom de rendkívül különleges és igen mutatós,  – az íze pedig igen szubjektíven értékelhető-, édes és enyhén ibolya ízű - ez a cukrozott ibolya. Tényleg az ibolyaillat és a cukor édes íze, roppanós állaga határozza meg az élményt ropogtatás (na jó, roppantás, mert csak ennyi egy falat) közben.

Leírhatom nektek, miket olvastam róla, de hozzáfűzöm a kísérleteim eredményeit is, azt a bevált készítési módot, ami talán a legegyszerűbb is, - ezt eszitek, aztán ha akarjátok, vesztek Bécsben, ti még kérni is tudjátok németül…

A bevált cukrozott ibolya recept:

cukrozottibolya2.JPG
1 tojás fehérjét lazán, villával átkeverek – csak annyira, hogy ne egytömegben folyjék, de annyira már nem, hogy habosodjék.

Nem kötelező, de egy-két csepp vaníliaaromával ezt a tojásfehérjét meg lehet bolondítani!

Az ibolyákat érdemes csipesszel megfogni (túl nagy az ujjam ahhoz, hogy ne takarjon el sokat az ibolyából!), vagy úgy szépen egyesével átforgatom a tojásfehérjében, - vagy ami még jobb, ecsettel szép finoman és egyenletesen átkenem az ibolyavirágot vele!!

Sütőpapírra porcukrot szórok, arra teszem az ibolyát, és rögtön megszórom szitálva(!!!) a porcukorral.  -   Így lesz szép.

Lehet szárítani: napra tett Szilvia papíron, langyos sütőben, vagy ha hideg tavasz van, akkor a radiátoron (mert még langyos…).

Ha megszáradt, lehet papírdobozba pakolni. S ha torta készül, dszíthetjük velük.

cukrozottibolya3.JPGOPCIÓként: a porcukor lehet

-          vaníliás cukor,

-          lehet reszelt citromhéjjal elkevert porcukor,

-          lehet fahéjas porcukor, nekünk ezek váltak be.

Ezek a többlet aromák is eléggé elnyomták az ibolyaillatot, viszont adtak plusz ízt ennek a leheletnyi finomságnak.

Ami nem vált be:

Nem jött be az a recept, hogy a tojásfehérjéből habot kell verni s abba beleforgatni a virágokat – olyan bumpszli pamacsok mentek az ibolyára, hogy eltörték a nyakát, elnyomták a fejét, stb. Csúnya lett. A legjobb az épp csak átkevert tojásfehérjét ecsettel finoman rákenni a virágra, szirmokra.

cukrozottibolya4.JPG 

Az sem vált be, hogy a tojásfehérjés ibolyákat a porcukorba alaposan beleforgassam. Törtek. Nem szabad beleforgatni, hanem finoman szórni kell rá egy szitán keresztül, nehogy csomós legyen a cukor!

cukrozottibolya5.JPG 

Nem az igazi – vagy nem jól csináltam – a kandírozással cukrozni, a forró cukorszirup megette a legszebb, legnagyobb ibolyafejeket is. Elfonnyadtak, elfakultak, sutty.  - Elméletileg kevés cukorszirupot kellett főznöm, mondjuk 1 dl vízhez 15 dkg cukorral, és amikor forr, beledobnom az ibolyákat. Vigyáztam, ne törjenek össze, néha megkevertem.

Amikor már a cukros lé besűrűsödik, akkor kellett kivenni – na de mit. Összetapadt szirmú, összetöppedt szegény virágokat…

Viszont bevált és igaz: A cukrozott virág készíthető másból is,

-          az akácvirág is ugyanígy készíthető,

-          és a bodza is, mint az ibolya.

-          A rózsaszirom is így kandírozható.

De szerintem mind az akác, mind a bodza finomabb pongyolában (ehhez sűrűbb palacsintát készítek, belemártom a megmosott, megszárított virágokat, és a palacsintasütőben megsütöm őket).

A rózsaszirom viszont fantasztikus süteménydísz így! Azt ajánlom figyelmetekbe!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr274696037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása