Véletlenül fedeztem fel ezeket a pirosas levelű díszfákat: s rájöttem, egy mirabolán, más néven mirabella vagy fosóka-féle (prunus myrabolana) szilva fája, amit leginkább alacsony növésű bíboros díszfaként telepített a Főkert vagy a zuglói Önkormányzat (nem tudom).
Utánanéztem, a latin neve Prunus cerasifera ´Nigra´ vagy ´Atropurpurea´, kapható kertészetekben, és nagyon szivesen hoz tavaszra sarjhajtásokat is! Ha lesz helyem, ahová lehet ültetni, ezt a fát szeretném magunknak, mert anníyra finom a gömbölyded, vörös héjú, sötét rózsaszín belű és ehető gyümölcse. Íze szilvás-meggyes, savanykás finom ízű. Nagyon finom belőle a kompót.
Nézzük az elkészítését!
Hozzávalók:
Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráreszelem a citrom héját, ráfacsarom a citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, s vagy a cukorral, vagy a mézzel hintem meg.
Ha van alma, körte, őszibarack, narancs, szóval valami semleges gyümölcs, leginkább alma (árban is az a legjobb), akkor abból belevágok 1/3-nyit, mert nem nagyon venni észre (annyi, hogy kicsit világosabb lesz), de sokkal kiadósabb. Nehezen szedem le a fáról, meg kell becsülni!
Felöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, de épp csak felforralom, azonnal leveszem a tűzről, és lehűtöm.