Kriszti hozott ebből a finomságból egy szép nagy fémdobozzal, és amikor kitettem, percek alatt befalta a nagyját a kis csapatotok… Gondoltam, ilyet kell sütnöm, nem kell kísérleteznem más csokis muffin receptekkel. A minap mondom is Briginek:
- Te Brigi, megadnád a Kriszti telefonszámát, nem találom, hová írtam fel.
– Persze, szívesen, megkérdezhetem, miért hívod?
– Ó, hát hozott muffin kóstolót (Na volt az egy tepsire való kóstoló is), és szívesen leírnám a receptjét, mert megsütném máskor én is.
– A csokisat?
– Úgy van, a csokisat. Te is kóstoltad már?
– Igen, engem is megkínált már egyszer- mondta ábrándos szemekkel Brigi- és az tényleg nagyon finom volt…Ezt a sütit Kriszti nagyon jól készíti, az biztos.
Hát, el is kértem Krisztitől telefonon az elkészítési instrukciókat, s a most következő muffin recept komoly elemét képezi a stafírungotoknak, azt hiszem.
Nem is csokis- mondta Krisztina, - hanem kakaós.
Hozzávalók:
- 22 dkg finomliszt
- A recept szerint
- 1 csomag sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna, de nagyon csapottan, (mondta Krisztina), mert a több már átjön a sütiben, és nem szeretjük
- ½ mk só
- Egy tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg Ráma margarin
- 2,4-
Elkészítése
Egy tálban összekeverem a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a bikarbónát és a sót. Ne nevess ki, de én mindig átszitálom a lisztet. ( – Nekem ehhez meg kellett öregedni, de én is rájöttem erre, hogy süteménynél ez bizony szerepet játszik a könnyedebb szerkezetben – bólogattam a telefonba-)
Egy másik tálban összekeverem a tojást a kétféle cukorral, és habosra keverem.
Hozzákeverem a puha margarint, végül a lisztes keveréket.
Ekkor adom hozzá a tejet, és jól kikeverem.
Van muffin formád? – kérdezte Kriszti.
- Ó, nemcsak formám, papírom is van, abba szeretem beletölteni.
Nagyon jó, én is. A formába teszem a papírokat, és kanállal megtöltöm őket úgy 2/3-ig.
Ekkor egy nedves kanállal elsimítom a tetejüket.
- Elsimítod? Ezt én nem szoktam. Van jelentősége?
Hát én így szoktam. Így teszem be a formát az előmelegített, kb. 180oC-os sütőbe, vagy 165oC-os légkeveréses sütőbe. (Nem szeretem annyira a légkeverésest, úgy tapasztaltam, jobban szárít – tette hozzá Kriszti.)
A recept 18-20 perc sütésidőt ír, én 30-35 percig sütöm. Persze a tűpróbával ellenőrzöm, biztosan te is.
Úgy szeretem sütni, hogy először csak 170oC-on sütöm 10-12 percig, aztán feltekerem 180oC-ra, úgy sütöm a végéig.
Tálalása: nem érdemes vele vesződni, kiteszem egy tálra, és gyorsan leveszek belőle magamnak is, amíg jut.