EASY MIRELITE eper vörösborban
Fagyasztott (MIRELITE) eper felengedve nálam gyakran (jellemzően mindig) összetöpped. Hát, képzeljétek, vörösborban nem! A tasakból az edénybe borítom a fagyott epret, felöntöm a villányi vörösborral, a legkisebb tűzre felteszem, s megnézem másfél óra múlva.
Ennyi kell hozzá. Aztán megesszük, nem is tudom nagyon fotózgatni…
A friss epret annyi különbséggel készítem, hogy a vörösbort először beforralom, s a végén adom hozzá a friss epret.
Körte vörösborban a legegyszerűbben
Körtéket felezem, kiskanállal vagy kiskéssel kiszedem a magházukat, belerakom az edénybe és felöntöm annyi száraz vörösborral – részemről villányi portugieserrel,- amennyi szépen ellepi.
2-3 szegfűszeget szórok hozzá, felteszem nagyon pici tűzre, és forralom, míg be nem sűrűsödik. Ennyi. Talán óra-másfélóra alatt sűrűsödik be ilyen sziruposra. Imádom!
Aki édesebben szereti – a végén adhat hozzá mézet, ha fűszeresebben, tehet bele fahéjat is, vagy hangamézet használjon az édesítésnél, esetleg karamellizálhatja a mézet a borhoz is – ezek már csak extrák a készítésben.
Apátok, aki nem nagyon eszik édeset, ebből akár 2x2 fél körtét is megeszik egy vacsora után, higgyétek el, nagyon finom.
Ha valaki nem akar ennyi időt rászánni, akkor a bor mennyiségétől függően, 1 literhez 1 lapos ek étkezési keményítőt keverek el egy ek vízben, és azzal sűrítem, vagyis picit csalok. Úgy is finom, de a körte nem lesz ilyen különlegesen setét kívülről, s ha felvágom, fehéres marad még belülről, amit annyira szeretek benne, persze a vörösboros szósszal együtt.
Ugyanez az eperre is igaz!
Hozzávalók: vörösbor, körte vagy eper és szegfűszeg
Tálalás magában, fagyival, jégkrémmel, egy rétes vagy más sütemény mellé, tejszínhabbal…de tálaltam már vele főzött birsalmával is…berkenyével, homoktövissel, kökénnyel…nem sorolom.