Lehet ám a sörben nemcsak Banduláné féle csülköt, karajt, bárányt főzni, lehet ízes libát is. Mellét is érdemes, combját is lehet, a fényképezéskor combot készítettem, mert Márton nap volt, és rám ünnepélyesen megkóstoltuk mellé az idei új portugeisert is: nagyon finom lesz ez a bor, ha így folytatja!
Hogy mégse maradjon el a bor a liba mellől: vörösborral készítettem a párolt káposztát mellé!
Hozzávalók:
- A libacombokhoz nagy tepsi kell, mert nagyok ám a libák lábai.
- Egy libacomb/fő minimum
- Egy-két hagyma 4 főhöz
- Egy kisebb fej fokhagyma
- Fűszerek: só, 10-12 szem szemes bors, 3-4 boróka, 5-6 szegfűbors
- Egy üveg sör
Előkészítem a személyenként 1 db combot a következőképpen:
- ellenőrzöm, ne maradjon rajta toklász, ha van, akkor csipesszel húzom ki.
- A bőrös felét éles késsel párhuzamos átlósan bevágom, aztán a másik irányban is, így kapok egy átlós rácsot rajta.
- Jól bedörzsölöm sóval - a rácsokba is!- mindkét felét.
- Pucolok combonként 2-3 gerezd fokhagymát, félbevágom, hogy hegyesebb legyen a vége, és azzal megtűzdelem a rácsos-bőrös oldalát.
- A bőrös-fokhagymás felét teszem a tepsi aljára.
- Megszórom fűszerekkel: egy evőkanálnyi egész borssal, 3-4 szem borókával, 5-6 szem szegfűborssal.
- Egy fej hagymát négyfelé vágom, és a libacombok közé teszem,
- még pár gerezd fokhagymát is odarakok.
Ha lenne hájam, akkor a háj lenne alul, arra tenném a combot, még be is borítanám a hájjal, had olvadjon ki a zsírja – de akkor konfitált libacomb lenne belőle 100 fokon 3-4 órát párolgatva, zsírjára sütve.
Most viszont sörben párolom, vagyis az így előkészített libacombot felöntöm egy üveg vagy egy doboz sörrel.
Lefedem és beteszem a sütőbe, közepes tűznél párolom 1-1,5 órát (a liba kora jelentős időfaktor: addig párolom, mígnem könnyen beleszalad a kés hegye), akkor leveszem a fedőt.
Lányok, elágazáshoz értünk:
1.) Leöntöm a lé nagyját, megfordítom a libacombokat, és a bőrös felükkel felfelé, megpirítom őket.
2.) Kiveszem a combokat, rácsra teszem a tepsi fölé, és úgy pirítom meg őket.
3.) A lé egy részét hagyom a tepsiben, beleteszek megpucolt, felkockázott héjában főtt krumplit, arra teszem a combokat, rájuk pirítom őket.
4.) Héjában sülni teszek be külön tepsiben krumplit, és a krumplik tetejére teszem a combokat, úgy sütöm meg őket. (Vagy előbb beteszem már a krumplit, vagy előbb kiveszem a libacombokat, mert a sütési idő nem egyezik. A libának ilyenkor már elég 10-15 perc pirulni, a héjában sütött krumplinak kell egy óra.)
A lényeg: finom krumpli, mellé finom sült comb. Omlós, puha, szaftos marad, ízes a hagymától, fokhagymától, fűszerektől.
A visszamaradó sörben süthetek még gyorsan valami kis egyéb husit, mert a libacombok sec-pec eltűnnek az asztalról, nem marad belőlük másnapra semmi sem….
Amíg sül a liba, elkészítem a vörösboros, párolt káposztát, és a sült krumpli is elkészül a tepsi mellett a sütőben. Jó hozzá a krumplipüré is!