Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.11. 00:32 mijemaja

sörben sütött libacomb vagy libamell

Címkék: sör hús szárnyas főétel liba libacomb sültek libamell #összes

sörben sült libacomb1.JPG

Lehet ám a sörben nemcsak Banduláné féle csülköt, karajt, bárányt főzni, lehet ízes libát is. Mellét is érdemes, combját is lehet, a fényképezéskor combot készítettem, mert Márton nap volt, és rám ünnepélyesen megkóstoltuk mellé az idei új portugeisert is: nagyon finom lesz ez a bor, ha így folytatja!

Hogy mégse maradjon el a bor a liba mellől: vörösborral készítettem a párolt káposztát mellé!

Hozzávalók:

  • A libacombokhoz nagy tepsi kell, mert nagyok ám a libák lábai.
  • Egy libacomb/fő minimum
  • Egy-két hagyma 4 főhöz
  • Egy kisebb fej fokhagyma
  • Fűszerek: só, 10-12 szem szemes bors, 3-4 boróka, 5-6 szegfűbors
  • Egy üveg sör


sörben sült libacomb2.JPGElőkészítem a személyenként 1 db combot a következőképpen:

- ellenőrzöm, ne maradjon rajta toklász, ha van, akkor csipesszel húzom ki.

- A bőrös felét éles késsel párhuzamos átlósan bevágom, aztán a másik irányban is, így kapok egy átlós rácsot rajta.

- Jól bedörzsölöm sóval - a rácsokba is!- mindkét felét.

- Pucolok combonként 2-3 gerezd fokhagymát, félbevágom, hogy hegyesebb legyen a vége, és azzal megtűzdelem a rácsos-bőrös oldalát.

- A bőrös-fokhagymás felét teszem a tepsi aljára.

- Megszórom fűszerekkel: egy evőkanálnyi egész borssal, 3-4 szem borókával, 5-6 szem szegfűborssal.

- Egy fej hagymát négyfelé vágom, és a libacombok közé teszem,

- még pár gerezd fokhagymát is odarakok.

Ha lenne hájam, akkor a háj lenne alul, arra tenném a combot, még be is borítanám a hájjal, had olvadjon ki a zsírja – de akkor konfitált libacomb lenne belőle 100 fokon 3-4 órát párolgatva, zsírjára sütve.

Most viszont sörben párolom, vagyis az így előkészített libacombot felöntöm egy üveg vagy egy doboz sörrel.

Lefedem és beteszem a sütőbe, közepes tűznél párolom 1-1,5 órát (a liba kora jelentős időfaktor: addig párolom, mígnem könnyen beleszalad a kés hegye), akkor leveszem a fedőt.

sörben sült libacomb3.JPG
Lányok, elágazáshoz értünk:

1.)    Leöntöm a lé nagyját, megfordítom a libacombokat, és a bőrös felükkel felfelé, megpirítom őket.

2.)    Kiveszem a combokat, rácsra teszem a tepsi fölé, és úgy pirítom meg őket.

3.)    A lé egy részét hagyom a tepsiben, beleteszek megpucolt, felkockázott héjában főtt krumplit, arra teszem a combokat, rájuk pirítom őket.

4.)    Héjában sülni teszek be külön tepsiben krumplit, és a krumplik tetejére teszem a combokat, úgy sütöm meg őket. (Vagy előbb beteszem már a krumplit, vagy előbb kiveszem a libacombokat, mert a sütési idő nem egyezik. A libának ilyenkor már elég 10-15 perc pirulni, a héjában sütött krumplinak kell egy óra.)


A lényeg: finom krumpli, mellé finom sült comb. Omlós, puha, szaftos marad, ízes a hagymától, fokhagymától, fűszerektől.

sörben sült libacomb4.JPGA visszamaradó sörben süthetek még gyorsan valami kis egyéb husit, mert a libacombok sec-pec eltűnnek az asztalról, nem marad belőlük másnapra semmi sem….

Amíg sül a liba, elkészítem a vörösboros, párolt káposztát, és a sült krumpli is elkészül a tepsi mellett a sütőben. Jó hozzá a krumplipüré is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr14896889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása