Először nekivágok a tyúkpörkölt elkészítésének, ez a tyúk becsülhető életkorára való tekintettel hosszú idő.
A tyúkpörköltről már meséltem, most csak röviden mondom el: a tyúkot feldarabolom, (szárny, comb kettőbe, hát, mell kettőbe, nyak), 2-3 nagyobb fej vereshagymát összevágok, nem gond, ha nagyra, amire a tyúk megpuhul, a hagyma is szétfő, paprikát, paradicsomot aprítok még hozzá. A hagymát átpirítom nagyon kevés zsiradékon, (lesz a tyúkból elegendő), paprikát szórok rá, elkeverem, belerakom a húsdarabokat. Keverem, pirítom, keverem, pirítom jó pár percig, akkor sózom, borsozom, köménymaggal is megszórom, hozzáadom a felaprózott paprikát, paradicsomot, ha van darált paprikám, abból is egy ek, ha paradicsompürém, abból is egy ek hozzámehet. Felöntöm vízzel, ami éppen alulról ellepi és puhára főzöm, a vizet pótolgatom.
Kis tűzön sok idő, 2-3 óra is. Édes csipet szódabikarbónát szokott beleszórni egy óra után, az puhítja. Ha cserépbe teszem, sütőben 150 fokon sütöm 3 órát – isteni puha lesz ott, és nem is ég le!
Amikor a pörkölt puhulni kezd, beáztatom a fél liternyi rizst fél órára.
Amíg a rizs ázik, megpucolom a zöldségeket és felvágom, a répát karikázoma fehér répát kisebb csíkokra vágom, a zellert lereszelem.
Aztán előveszem a készülő pörköltet és szétosztom:
- Megcsapolom: egy nagyobb fazék aljára a pörkölt tetejéről leszedek (nagy pecsenyés kanállal szoktam) 1-2 ek zsiradékot.
- A pörköltből egy adagot félreteszek, kiveszem a mellehúsát, esetleg a két felsőcombot, s azt egy kis pörköltalappal egy másik lábaskában teljesen puhára párolom.
- A többi húst kiszedem, tányérra teszem.
- A megmaradt szaftot lemérem, egy erős literre kiegészítem sima vízzel.
A fazékba tett zsiradékot felforrósítom, a rizst átpirítom rajta pár percig, hozzáadom a felaprózott zöldséget, pár percig azzal is pirítom.
Megsózom, és felengedem a tyúkpörkölt vízzel kiegészített levével. Összeforralom kis lángon, közben hozzáadom a tányérra félretett – szinte puha- tyúkaprólékot is.
A forrásnak adok 5 percet, még egyszer összekeverem, majd elzárom a tüzet és lefedem a rizses húst. Konyharuhával is be szoktam fedni.
20-25 perc múlva puha, szaftos rizses hús lesz a fazékban.
Tálaláskor a puha tyúkpörköltből szoktam kicsit mellé tenni…
Árpakása, avagy ez az étel gerslivel is finom!
A tyúkpörkölt szaftjától a nyögvenyelősebb hántolt árpa is ehetőbb, hát még, hogy egy kis pörkölt is csúsztatja…
A gerslinél ma már úgy áztatok, mint a babnál: előző nap. Az áztatott gersli kerül a rizottóba és így árpakása lesz a rizottó helyes megnevezése.