Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.12. 20:06 mijemaja

Rizottó vagy árpakása tyúkpörkölttel ízesen készítve

Címkék: tyúk rizs egytálétel főétel gersli #összes árpakása

rizseshús tyúkpörkölttel.JPG

Először nekivágok a tyúkpörkölt elkészítésének, ez a tyúk becsülhető életkorára való tekintettel hosszú idő.

pörkölthöz zöldség.JPGA tyúkpörköltről már meséltem, most csak röviden mondom el: a tyúkot feldarabolom, (szárny, comb kettőbe, hát, mell kettőbe, nyak), 2-3 nagyobb fej vereshagymát összevágok, nem gond, ha nagyra, amire a tyúk megpuhul, a hagyma is szétfő, paprikát, paradicsomot aprítok még hozzá. A hagymát átpirítom nagyon kevés zsiradékon, (lesz a tyúkból elegendő), paprikát szórok rá, elkeverem, belerakom a húsdarabokat. Keverem, pirítom, keverem, pirítom jó pár percig, akkor sózom, borsozom, köménymaggal is megszórom, hozzáadom a felaprózott paprikát, paradicsomot, ha van darált paprikám, abból is egy ek, ha paradicsompürém, abból is egy ek hozzámehet. Felöntöm vízzel, ami éppen alulról ellepi és puhára főzöm, a vizet pótolgatom.

Kis tűzön sok idő, 2-3 óra is. Édes csipet szódabikarbónát szokott beleszórni egy óra után, az puhítja. Ha cserépbe teszem, sütőben 150 fokon sütöm 3 órát – isteni puha lesz ott, és nem is ég le!

Amikor a pörkölt puhulni kezd, beáztatom a fél liternyi rizst fél órára.

Amíg a rizs ázik, megpucolom a zöldségeket és felvágom, a répát karikázoma fehér répát kisebb csíkokra vágom, a zellert lereszelem.

Aztán előveszem a készülő pörköltet és szétosztom:

  • Megcsapolom: egy nagyobb fazék aljára a pörkölt tetejéről leszedek (nagy pecsenyés kanállal szoktam) 1-2 ek zsiradékot. 
  • A pörköltből egy adagot félreteszek, kiveszem a mellehúsát, esetleg a két felsőcombot, s azt egy kis pörköltalappal egy másik lábaskában teljesen puhára párolom.
  • A többi húst kiszedem, tányérra teszem.
  • A megmaradt szaftot lemérem, egy erős literre kiegészítem sima vízzel.

A fazékba tett zsiradékot felforrósítom, a rizst átpirítom rajta pár percig, hozzáadom a felaprózott zöldséget, pár percig azzal is pirítom.

Megsózom, és felengedem a tyúkpörkölt vízzel kiegészített levével. Összeforralom kis lángon, közben hozzáadom a tányérra félretett – szinte puha- tyúkaprólékot is.

A forrásnak adok 5 percet, még egyszer összekeverem, majd elzárom a tüzet és lefedem a rizses húst. Konyharuhával is be szoktam fedni.

20-25 perc múlva puha, szaftos rizses hús lesz a fazékban.

Tálaláskor a puha tyúkpörköltből szoktam kicsit mellé tenni…

Árpakása, avagy ez az étel gerslivel is finom!

A tyúkpörkölt szaftjától a nyögvenyelősebb hántolt árpa is ehetőbb, hát még, hogy egy kis pörkölt is csúsztatja…

A gerslinél ma már úgy áztatok, mint a babnál: előző nap. Az áztatott gersli kerül a rizottóba és így árpakása lesz a rizottó helyes megnevezése.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr574895996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása