Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.21. 21:56 mijemaja

Borzas csirkefalatok avagy a palóc „borzaska” karajból többféleképpen

Címkék: krumpli főétel karaj csirkemell pulykahús rántott csirkehús húsok #összes Édestől Aszódról

borzas csirkefalatok palóc borzaska.JPG"Borzaskának" hívtuk a sózott, lisztbe majd a reszelt krumplis és sűrű palacsinta tésztába mártott, s így kisütött karajszeleteket.

A borzas csirkefalatoknál a jó kis tót krumplis borzas palacsintatésztát vékonyka csirkehús csíkokkal házasítta össze Édes. Azért csak csíkocskákat, mert így könnyebb volt a kevés húst is szétosztani a sok éhes száj között… Egyszerű, de – szerintem- kifejezetten mutatós, s én nagyon finom, ti is szeretitek. Úgy tapasztaltam, nem annyira ismert- étel sem a borzaska, sem a borzas csirke is,a zöldséges borzaskáról nem is beszélve.

Borzas csirkefalatok

Veszek legalább két csirkemellet: felvágom erős ujjnyi csíkokra. Sózom, borsozom, egy tálkába teszem. Ez az adag egyszerre elfogy – mert így, frissen az igazi!

A tésztabundát úgy készítem, mint a lepcsánkát:

  • Megpucolok néhány nagy nyers krumplit, mondjuk négyet-ötöt.
  • Finomra reszelem és fűszerezem: sóval és borssal, összenyomott pár gerezd fokhagymával. Kerülhet bele: kis tej, tejföl, petrezselyemzöld, majoránna vagy oregánó, őrölt kömény
  • Hozzákeverek 3-4 egész tojást.
  • (Egyszerűbben úgy készítem, hogy a turmixba teszem az összekockázott krumplit, a tojásokat, a fokhagymát és a fűszereket. Homogénre turmixolom az egészet.)
  • Végül szép lassan beleszitálok és elkeverek benne annyi lisztet (rétes és sima liszt feles elegyéből 4-6 ek), amennyit felvesz ahhoz, hogy sűrűbb palacsinta tésztaszerűséget kapjak (inverzként híg galuskatésztát is írhatnék).

borzaska1.JPGSzéles lábasba olajat töltök, közepes tűznél felforrósítom. (Ha túl forró, akkor megég a borzaska, ami nem jóízű, kiönthetem az olajat is és egészségre káros hatású - ha meg nem elég forró, akkor megszívja magát a „bunda” olajjal, nehéz és zsíros lesz, ami szintén rosszízű és egészségtelen...)

A csirkemell csíkokat lisztben átforgatom, a tésztába mártom, és onnan egyből a közepesen meleg, mondjuk 150-160oC-os olajba teszem. (Azért ilyen alacsonyabb a hőmérséklet, hogy szép lassan süljön át benne a hús is!)

borzaska2.JPGFakanállal forgatom, és ha egyenletesen színt kapott, akkor kiveszem rácsra, szalvétára (papírtörlőre).

Tálalása:

-          Az autentikus körete: sós tejföl. Ma már kevés reszelt sajt is jöhet mellé.

-          Könnyű saláta

-          Rizs tartárral,

-          vagy krumplipüré kis petrezselyemzölddel illik mellé

-          maradék lepcsánka kisütve

-          zöldséges borzaska maradékból.

Az igazi borzaska

Színhús kell hozzá – rövidkarajból készítették, tenyérnyi darabokként. Jóskasúgor szűzpecsenyéből készítette, arra esküdött, mondván, abból a jó a hirtelensült, szaftosabb a hús.

Az elkésztése ugyanígy megy:

-         Jóskasógor tenyérnyi darabokban készítette, én csíkokra vágom, sózom és borsozom,

-          lisztbe forgatom

-          aztán megsütöm a sós-borsoskarajt közepes hőmérsékletű olajban ropogós bundára.

Az a jó benne, hogy így szinte megvan a köret a bundával.

Borzaska pulykából

Jó a pulykamell, vagy más szép pulykahúsdarab, csíkozom, és mint fentebb, elkészítem a borzaskát. Finom pulykából is - a férfiak észre sem veszik, keresztapátok azt hiszi, karaj!!

borzaskából lepcsánka.JPGMaradék „bunda” hasznosítása:

Borzaska készítésekor nálam mindig van maradék, nem is akarom pontosan kiszámítani, mert finom köretet tudok készíteni belőle:

1. Megsütöm a lepcsánkákat belőle, (a képen a jobbra lévő kistányéron) és az köret, reszelt sajttal, sós tejföllel könnyű vacsora.

2. Belevágok nagyon vékonyra gombát, esetleg belereszelek sárgarépát, karamellizált, párolt és teljesen lepirított káposztát, úgy sütöm meg a lepényeket (a képen balra a nagyobb a gombás!)

3 Zöldséges borzaskát készítek: előpárolt zöldségdarabokat mártok a tésztába (karfiolt, karalábét, répát, brokkolit), és a borzaska után azt is kisütöm – szinte pakora…

4. Tepsiben sütöm meg a maradékot sok zöldséggel.

 

Zöldséges borzaska tepsiben maradékból

A maradék borzaska tésztát egy magasabb peremű tepsibe öntöm (legfeljebb ujjnyi vastagon, ne legyen vastagabb, mert nem sül át, és akkor olyan rossz, hogy a kutyák se szívesen eszik meg….

Ebbe a palacsintaféle alapba beleszórok mindenféle maradék főtt zöldségdarabkát, ami csak van otthon, (akkor jó, ha tele van vele a tepsi, aztán még jól telereszelem krumplival (nagyobb lyukú reszelőn).  Az egészet sózom, borsozom.

Mindenféle maradék hús is mehet bele.

A tepsit a sütőbe teszem, és megpirítom erős fél óra alatt. (A lényeg a tűpróba itt is!!)

Finom köretet kapok, csak fel kell szeletelni a tányérokra. Addigra a borzaska elfogy, kell egy kis saláta, és a zöldséges borzaska komplett második fogás a salátával.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr584919034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása