Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.23. 12:36 mijemaja

Kínai éttermekben evett mézes és szezámmagos csirke idehaza

Címkék: méz szójaszósz főétel csirkemell rántott kínai konyha szezámmag csirkehús húsok #összes

mézes szezámmagos csirke.JPG

mézes szezámmagos csirke készítése1.JPGIgazi kínaias étel, az édes és a csípős egyszerre kerülnek vele a szánkba, s ott bujkál ellette a paradicsom íze, a méz emléke, a paprika csípős aromája, egyszerre ropog a bunda és a pirított szezámmag, omlós a csirkehús, édes és puha a mártás.

Apátok egy kis darabot vett belőle, és Pfúúújjjjj! felkiáltással be is fejezte a fogyasztását, keresztapátok azt mondta, mártás és szezámmag nélkül jó, (na ja, hajaz a rántott csirkére, csak épp keményítős palacsinta bundában van), de azért szereti annyira a csirkemellet, hogy megette.

Nektek ízlett  - nekem is, és a sokmilliárd kínai is szereti, nem is szólva az emberiség azon jelentős hányadáról, aki szereti a kínai kaját.

Szóval körbeérdeklődés után íme, egy bevált házi utánzat recipe:

Hozzávalók

  • egy csirkemell 1-2 főre, mondjuk 2-3 db egy családnak
  • 2-3 ek szezámmag
  • Bőséges olaj a sütéshez
  • a tésztabunda és a mártás hozzávalóit a készítésüknél írom le nektek.

 

Az előkészítése három fázisra osztható, és hosszabb, mint az elkészítése:

1. A hús előkészítése: a húst felvágom apróbb darabokra, bepácolom szójaolajban, borssal (pár óra kell, de lehet egy-két nap is a hűtőben). Ha nincs szójaolaj, akkor sima olajhoz szójaszószt adok, az egyébként is belefér a pácba!

mézes szezámmagos csirke készítése2.JPG2. Tésztabunda a panírozáshoz:

  • 6 ek púpos liszt (3 rétesliszt, 3 normál liszt)
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás*(becsillagoztam, mert azt mondja Judithka, aki sokat jár a kínaiakhoz enni, hogy a kínaiak nem tesznek bele tojást - nekem akkor nem tapadt elég jól, a projekt ezen eleme még kísérleti fázisban van,
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-1,5 dl hideg szódavíz (Ezzel lehet beállítani a kívánt sűrűséget!) és ha nem szódavíz, akkor lehet sima víz, de akár fehér bor is, akkor bortésztát kapok, de lehet sörrel is hígítani, és akkor sörtésztát kapok, de nem kínait...)
  • Só, bors, fokhagymapor (ezek opcionálisak)
  • Judithka szerint a kínai panírhoz kell 1-2 ek szójaszósz is.

A hozzávalókat összekeverem szép simára, olyannak kell lennie, mint egy kicsit sűrűbb palacsintatésztának. Nem lehet túl híg (szóval óvatosan kell hígítani! Később a liszt beledolgozása már csak csomóval megy). Ha híg, nem veszi jól körbe a húst, nem túl jó úgy sütni, hogy körbefolyik a hús körül, leszakad, farkincák lesznek, odaégnek…Ezéret mondom, legyen kellő sűrűsége. Elkészítés után kb. 30 percig pihentetni érdemes, akár a palacsintatésztát is.

mézes szezámmagos csirke mártása.JPG

3. Mártás elkészítése:

  • 2 ek méz és 1 ek cukor  - vagy 2 ek cukor 1 ek mézzel
  • 3 ek ketchup
  • 1-3 ek csípős paprikaszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek borecet  / almaecet/ vagy egy citrom leve (a citrom reszelt héja is jöhet!!!!!!)

A mázhoz a hozzávalókat összekeverem, és meglangyosítom. Fontos, hogy szép sima, fényes legyen.

Ez a mártás isteni szósz - vagy fantasztikus PÁC bármilyen húshoz!!

Kanai mézes szezámmagos elkészítése

mézes szezámmagos csirke készítése3.JPG

1. Bő olajat melegítek közepes hőmérsékletre, a szokásos rántásgond: ha túl forró, akkor megég a panír, ha nem elég forró, megszívja magát olajjal, és egyik esetben sem sül át rendesen a hús.

2. A pácból kivett hússzeleteket a panírtésztába mártom egy villa segedelmével, (csipesz jobb lenne), és berakom őket az olajba. Szép világos barnára sütöm őket.

Rácsra, szalvétára teszem őket, hogy ne sok olaj maradjon bennük.

A lecsöpögtetett hússzeleteket belemártom a mártásba, és beleforgatom a megpirított szezámmagba.

Alternatíva, ha nem forgatjuk bele a mártásba a bundázott húst, akkor panírtésztába érdemes szezámmagot keverni, és úgy kisütni a húst.

Maradék felhasználása:

A felső képsor jobb oldalán is látjátok, hogy a maradék panírtésztát szódával hígítom, és palacsintát készítek belőle. Csíkokra vágva a maradék mártással a mézes szezámmagos csirke kísérőkörete.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr34921436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása