Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.28. 11:18 mijemaja

Csobán Örzse néni pörköltje kenyérrel sűrítve

Címkék: pörkölt főétel disznóhús húsok disznócomb #összes Aszódról tót konyha Örzse¬ nénitől

pörkölt kenyérrel sűrítve.JPGNa, ne gondoljatok nagy dologra, ő is úgy készítette a pörköltet, mint mi, de ő  barna kenyérrel sűrítette be a pörkölt szaftját. Elkészítettem, jó tartalmas lett - teszteltem másokon: senki sem mondta meg, hogy kenyérrel sűrítettem a finom, erős szaftot, viszont mindenkinek ízlett!

Hozzávalók: ½ kg pörkölthús, diónyi zsír, 1-2 fej vereshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, kömény és 1-2 szelet barna kenyér.

Elkészítése mint a hagyományos pörköltnek: 

  1. Örzse néni felkockázta a húst is és a hagymát is.
  2. Az aprózott hagymát megpirította a zsíron, megszórta paprikával, és rászórta a húskockákat.
  3. Átforgatta, pörkölgette, megszórta sóval, borssal és őrölt köménnyel.
  4. Felöntötte kevés vízzel, és belerakott 2 szelet barna kenyeret. (A képen a barna a kenyér, a hús a fehér a piros hagymás szaftos pörkölőlében).
  5. Már csak puhára kell párolni.

Nagyon finom!

Gyermekként úgy véltem, talán Domonyból hozott szokás lehetett ez a kenyeres sűrítés, (Örzse néni onnan jött Aszódra férjhez), de összefutottam egy távoli aszódi rokonnal, Benedek Ángyi jóval túl van már a nyolcvanon, és szóba hoztam neki az ételeket is, Édes főztjét, a galgamenti tót konyhát. Beszélgettünk s elmondta, ha nem kevés volt a hagyma, már pedig ez előfordult a paraszti portákon tél végére, tavasz előtt, (na meg ha azt akarták, kiadósabb, laktatóbb legyen a szaft, kevesebb hús is elég legyen), akkor simán kenyeret használtak sűrítésnek levesbe is, főzelékbe is. A te nagyapád is mindenbe kenyeret tépett, eláztatta, elkeverte s úgy ette meg, nem? – nevetett Ángyi. – A kenyér azért volt olyan fontos a mindennapjainkban, mert ha volt kenyér, volt mit enni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr154931213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása