Na, ne gondoljatok nagy dologra, ő is úgy készítette a pörköltet, mint mi, de ő barna kenyérrel sűrítette be a pörkölt szaftját. Elkészítettem, jó tartalmas lett - teszteltem másokon: senki sem mondta meg, hogy kenyérrel sűrítettem a finom, erős szaftot, viszont mindenkinek ízlett!
Hozzávalók: ½ kg pörkölthús, diónyi zsír, 1-2 fej vereshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, kömény és 1-2 szelet barna kenyér.
Elkészítése mint a hagyományos pörköltnek:
- Örzse néni felkockázta a húst is és a hagymát is.
- Az aprózott hagymát megpirította a zsíron, megszórta paprikával, és rászórta a húskockákat.
- Átforgatta, pörkölgette, megszórta sóval, borssal és őrölt köménnyel.
- Felöntötte kevés vízzel, és belerakott 2 szelet barna kenyeret. (A képen a barna a kenyér, a hús a fehér a piros hagymás szaftos pörkölőlében).
- Már csak puhára kell párolni.
Nagyon finom!
Gyermekként úgy véltem, talán Domonyból hozott szokás lehetett ez a kenyeres sűrítés, (Örzse néni onnan jött Aszódra férjhez), de összefutottam egy távoli aszódi rokonnal, Benedek Ángyi jóval túl van már a nyolcvanon, és szóba hoztam neki az ételeket is, Édes főztjét, a galgamenti tót konyhát. Beszélgettünk s elmondta, ha nem kevés volt a hagyma, már pedig ez előfordult a paraszti portákon tél végére, tavasz előtt, (na meg ha azt akarták, kiadósabb, laktatóbb legyen a szaft, kevesebb hús is elég legyen), akkor simán kenyeret használtak sűrítésnek levesbe is, főzelékbe is. A te nagyapád is mindenbe kenyeret tépett, eláztatta, elkeverte s úgy ette meg, nem? – nevetett Ángyi. – A kenyér azért volt olyan fontos a mindennapjainkban, mert ha volt kenyér, volt mit enni.