Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.17. 21:00 mijemaja

Hagyományos paprikás krumpli luxus kivitelben

Címkék: krumpli egytálétel főétel kolbász füstölt #összes Édestől Aszódról tót konyha

paprikás krumpli füstöltlével.JPGMajdnem azt írtam címnek, hogy (földműves) Álom luxus kivitelben – de az igazság, hogy ez nem volt álom, csak ritka, mert egy földműves, ha csak tehette, tartott állatot, disznót is, vágott is, ette is. Épp aratás idején fogyott el a füstöltek utolja, az „arató gulyás”, az „arató bableves” az pont jóféle füstölt húsokkal gazdagította az esetleges szegényesebb étket, - s így a paprikás krumplit is átlényegítette egy magasabb, mondhatni éteri szintre- , hogy aztán energiával feltankolva bírja az ember a nehéz fizikai munkát.

Az Édes féle hagyományos paprikás krumplit hívtam mezei változatnak – mert az – gyermekkori szegénységünk miatt- a füstöltet általában csak a szalonnabőrkében látta. A családi földet elvitte a téeszesítés, ami lisztet, kukoricát kaptunk cserébe évente, abból ugyan disznót nem tarthattunk el. Nagyapám se szaggatta fel a kertet, inkább elment éjjeliőrnek, s kukorica nélkül nem volt disznótartás akkortájt. Legidősebb nővérem férjhez menetelével megjelent a családunkban Jóska sógor, és vele a füstölt kolbász is, ami már emelte a minőséget. Apátoknak is persze már kolbászkával készítem. Ámde létezik a paprikás krumpli „luxus kivitelben” is, ami azért több, mint két kis darabka kolbász:

Vagy igazi füstölt lével készítem

Vagy igazi füstöltet főzök bele, ez utóbbi jellemzően lehet füstölt csülök, füstölt oldalas, netán füstölt sonkadarab, tarja is.

A füstölt tálalása aztán lehet a tányéron is, a paprikás krumpli tetején, de gyakran külön adom reggelire –kvázi felvágottként- hidegen, vagy főzelékekhez feltétként melegen.

Nézzük hát, mitől lesz luxus így a paprikás krumpli? Hát az ízétől! Olyan finom lesz tőle…hmmmmm

Hozzávalók:

8-10 közepes krumpli

1-2 fej vereshagymát.

2-3 kis darabka (2-4 cm-es) kolbász

Fűszerek: só, bors, kömény, pirospaprika

1-1 ek paprikakrém (csípős!), és sűrített paradicsom (lehet igazi is,, de olyankor a paprikát, paradicsomot összeurmixolom kis vízzel)

Füstöltlé 1-1,5 liter

A fenti kilenc kis kép (1-9) jól mutatja a készítést.

paprikás krumpli füstöltlével készítve.JPG1. kép: Kevés olajat öntök egy magasabb fazékba, és belerakom a kolbászt is. Miután nem füstölttel főzöm, csak füstölt lével, apátok kedvéért kolbászt is teszek az olajhoz, had oldódjon ki jól a kolbász zsírja.

A vereshagymát felkockázom és kevés olajon átpirítom üvegesre. (Tényleg üveges lesz, amolyan áttetszőssé válik a hagymakocka. Azért csak eddig pirítom, mert ilyenkor könnyebben szétmállik majd a főzés során!)

Megszórom a hagymát (erre kicsit félre szoktam húzni a tűzről) 1 ek pirospaprikával.

2. kép: Jöhet a krumpli. Előzőleg a krumplit megpucolom, felkockázom, vízbe teszem.

3. kép: Elkeverem a fűszeres, paprikás hagymával a krumplikockákat.

4. kép: Fűszerezem: Sózom óvatosan (a füstöltlé sós, érdemes a végén készre sózni!), , és borsozom, őrölt köménymaggal megszórom.

5. kép: paradicsom és paprika kerül bele pépes állapotban. (Amíg van, házi, aztán aranyfácán paradicsom, piaci paprikakrém.)

6.kép: előveszem a füstölt levet. Ilyet minden füstölt főzésénél készítek: amolyan igazi abalé lesz a végére: fokhagyma, babér, vöröshagyma, bors, szegfűbors megy bele, és mire a füstölt puha, a lé bármilyen nemes célra alkalmas: tojásfőzés, bableves, korhelykáposzta, - ilyen paprikás krumpli stb. Le is fagyasztom, s előveszem, ha éppen kell. Ezen a műanyagos adagon is látszik, mélyhűtőből vettem ki, úgy olvadt ki ilyen ráncosra a hűtőben.

7. kép: Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

8. kép: Nem muszáj, de a hagyma pirításakor s ilyenkor is szívesen teszek bele pici aprózott fokhagymát. (Tényleg nem sokat, 1-2 gerezdet. Sokat a Miklós féle spanyol paprikás krumpliba kell tenni…)

9.kép: Lefedve párolom. Néha átkavargatom szép lassan, kicsi tűznél. Kóstolom a végén, s ha kell, utánsózom.

Ha a krumpli megpuhul, - tálalható.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr314966744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása