Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.22. 19:43 mijemaja

Gesztenyés tejszínhabos rolád egyszerűen

Címkék: gesztenye tejszín desszert sütemények #összes piskóták piskótarolád

gesztenyés tejszínhabos rolád.JPGLányok, ez az a süti, amelyből apátok együltében három szeletet megeszik, keresztapátok pedig egyszer azt mondta, lehet indulni vele egy cukrászversenyen, olyan finom.

Azt hiszem, azért olyan finom, mert:

  • könnyű és friss a piskótatésztája
  • nem negédes, mert csak egyetlen ek vaníliás cukrot teszek hozzá
  • friss a tejszín, kemény a felvert hab
  • gesztenyéből van (nem házi, kész masszából, de a gesztenyemasszára ne sajnáljátok a pénzt és nagyítóval nézegetve vegyetek belőle, csak az a jó, ami gesztenyéből van, nem 50-60%-os izékből, amiket kapni lehet „gesztenyepüré” címszó alatt a boltokban…)

Szóval jó alapanyag – és jó a végeredmény!! Lássuk a hozzávalóit!

  • 2 dl tejszín habnak + pár ek a gesztenyemasszához,
  • negyedkilónyi friss gesztenyemassza,
  • 1 ek vaníliás porcukor a masszához,
  • 1 vaníliás cukor a habhoz
  • 1 kis tasak habfixáló,
  • 1 ek jóféle rum a gesztenyéhez

geszenyés tejszínhabos rolád készítése.JPGA gesztenyemasszához adok 1-2 ek rumot, 1 ek vaníliás porcukrot és  annyi tejszínt, hogy kikeverve kellemes, könnyű, krémes legyen a massza.

2 dl tejszínhez egy vaníliáscukrot hozzászórok, elkezdem felverni. Amikor már szinte összeáll a hab, hozzákeverek egy habfixálót (szeretném, ha másnap is ehető lenne a süti, és nem akarom, hogy összeessen benne a hab, eláztatva a piskótát). Nagyon keményre verem (remélem, látszik az egyik képen, benne marad a tálban, nem zuttyan ki!).

A tejszín felét kisebb adagokban óvatosan összekeverem a gesztenyemasszával – kész a krém.

A piskótaroládra teszek egy sor meggyet (opcionális!), egy csík tejszínhabot is odakenek, majd a gesztenyekrémmel megkenem a lapot.

Összetekerem, fóliával lezárva pihentetem – egy óra múlva ehető, másnap a legjobb!

Könnyű, gyors, finom, nem túl munkás - pláne, ha kész piskótaroláddal készítem. Kövezzetek meg, szoktam venni, ha nem érek rá - és nekem bevált, csak meg kell nézni két dolgot: KI KÉSZÍTI és MIKOR JÁR LE a szavatossága...Figyelem! A kereskedelem átver, elől van a régi lejárt vagy most jár le, lassan ehhez is nagyító kell nekem.

A kész roládot lehet díszíteni: tejszínhabbal, további meggyszemekkel, csöppenthettek rá meggyszószt, csokoládéöntettel csíkozhatjátok, stb.

Egyébként a fatörzssel együtt ez a karácsonyi kedvencem! Olyan gyors, olyan könnyű és olyan finom - ezt már mondtam!- és olyan jó érzés bezsebelni a dicséreteket érte...

Egy érdekesség:

Ha van egy kisebb adag (250g-os) mascarpone krémetek, a gesztenyemasszával, rummal, vaníliás cukorral, kicsi tejjel vagy tejszínnel elkeverve – szintén nagyon finom, laza krémet kaptok a roládhoz! Ezt jobban kell édesíteni, 2-3 ek porcukrot javaslok – ti kóstolgassatok, nektek elég-e!

Kicsit drága, de nagyon finom ez a változat is, próbáljátok ki!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr514977825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása