Karácsony kapcsán már elmélkedtem arról, hogy gyermekkoromban nem beigli, hanem kelt mákos és diós kalács volt az ünnepi asztalon. Ezzel sógornőm, Ibi is egyetért, ő máig ezt a kelt kalácsot készíti az ünnepekre. Az idei karácsonykor éppen ezeket, amiket a képen láttok. A készítést férje, Barabás Józsi fotózta le, de azok a képek később érkeznek, majd pótolom még nektek.
Ez fontos recept, mert nemcsak a karácsony, hanem a húsvét jellegzetes süteménye volt Ibiéknél éppúgy, mint mifelénk a Galgamentén!
A leírást Ibi így küldte meg:
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 3 mk+6 dkg cukor, 2+
Kevés olaj, kenéshez és egy tojássárgája, zsemlemorzsa.
Máktöltelék:25 dkg darált mák,10 dkg cukor,fél citrom reszelt héja,1 vaníliás cukor,10 dkg mazsola (vagy meggybefőtt), 4-
Diótöltelék:30 dkg darált dió,10 dkg cukor, egy tasak vaníliás cukor, kb.
Elkészítése:
3 dkg élesztőt
Kelesztő tálban lévő
Erre szitálok
Géppel dagasztom amíg sima lesz, a tészta a táltól elválik (ez 5-6 perc).
Meleg helyen kelesztem kb.1 órán át a lefedett kelesztő tálban (a fedőt előtte óvatosan, vékonyan beolajozom, mert kb.3 cm-re fel fogja emelni a tészta, ne ragadjon hozzá).
Ezalatt elkészítem a töltelékeket, kihűtöm őket.
A kelt tésztát két részre osztom, és lisztes deszkán sodrófával
A töltelék rákenése előtt a tésztát zsemlemorzsával szórom meg.
Kihűlés után rákenem az kisodort téglalap alakú tésztára a tölteléket, egyikre a dióst, másikra a mákost.
Felgöngyölítem, majd behelyezem a 37x22 cm-es kizsírozott, kilisztezett tepsibe.
A felsodort tészta tetejét egy tojássárgájával megkenem.
Előmelegített sütőben,alulról a második rácson 160-170 fokon,35-45 perc alatt sül meg.
Máktöltelék: 25 dkg darált mákot, 10 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját, egy tasak vaníliás cukrot, 10 dkg mazsolát (vagy meggybefőttet) felforralok 4-
Diótöltelék:30 dkg darált diót,10 dkg cukrot,1 vaníliás cukrot annyi vízzel elkeverek, amennyit felvesz (kb.2 dl.). Ezt felforralom, kihűtöm.
Jó étvágyat!!!
Egy fontos információ! Ibi a buktához ugyanezt a kalácstésztát használja azzal az eltéréssel, hogy annak a tésztájába a gépi dagasztás során ½ dl étolajat is beledolgozik. Szóval ez – egy kis olajjal- egy BUKTA kalácstészta is!