Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.12. 00:58 mijemaja

kelt diós és mákos kalács Ibitól

Címkék: húsvét népszokások karácsony desszert kelt tészta sütemények #összes Villányból Ibitől

kelt mákos kalács.JPGKarácsony kapcsán már elmélkedtem arról, hogy gyermekkoromban nem beigli, hanem kelt mákos és diós kalács volt az ünnepi asztalon. Ezzel sógornőm, Ibi is egyetért, ő máig ezt a kelt kalácsot készíti az ünnepekre. Az idei karácsonykor éppen ezeket, amiket a képen láttok. A készítést férje, Barabás Józsi fotózta le, de azok a képek később érkeznek, majd pótolom még nektek.  

Ez fontos recept, mert nemcsak a karácsony, hanem a húsvét jellegzetes süteménye volt Ibiéknél éppúgy, mint mifelénk a Galgamentén!

A leírást Ibi így küldte meg:

Hozzávalók:

3 dkg élesztő, 3 mk+6 dkg cukor, 2+3 dl langyos  tej, 1,5 liter liszt, 1 tojás,7-8 dkg margarin, csipetnyi só.

Kevés olaj, kenéshez és egy tojássárgája, zsemlemorzsa.

Máktöltelék:25 dkg darált mák,10 dkg cukor,fél citrom reszelt héja,1 vaníliás cukor,10 dkg mazsola (vagy meggybefőtt), 4-5 dl tej

Diótöltelék:30 dkg darált dió,10 dkg cukor, egy tasak vaníliás cukor, kb. 2 dl víz.                    

kelt mákos és diós kalács.JPGElkészítése:

3 dkg élesztőt 2 dl cukros(3 mokkáskanál cukorral simára kevert) langyos tejben felfuttatok  (kb.15 perc).

Kelesztő tálban lévő 3 dl langyos tejre ráöntöm.

Erre szitálok 1,5 liter lisztet, hozzáadok 1 tojást, 7-8 dkg margarint, 6 dkg cukrot, csipetnyi sót.

Géppel dagasztom amíg sima lesz, a tészta a táltól elválik (ez 5-6 perc).

Meleg helyen kelesztem kb.1 órán át a lefedett kelesztő tálban (a fedőt előtte óvatosan, vékonyan beolajozom, mert kb.3 cm-re fel fogja emelni a tészta, ne ragadjon hozzá).

Ezalatt elkészítem a töltelékeket, kihűtöm őket.

A kelt tésztát két részre osztom, és lisztes deszkán sodrófával 1 cm vastagra kisodrok 2 db. téglalapot.

A töltelék rákenése előtt a tésztát zsemlemorzsával szórom meg.

Kihűlés után rákenem az kisodort téglalap alakú tésztára a tölteléket, egyikre a dióst, másikra a mákost.

Felgöngyölítem, majd behelyezem a 37x22 cm-es kizsírozott, kilisztezett tepsibe.

A felsodort tészta tetejét egy tojássárgájával megkenem.

Előmelegített sütőben,alulról a második rácson 160-170 fokon,35-45 perc alatt sül meg.

Máktöltelék: 25 dkg darált mákot, 10 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját, egy tasak vaníliás cukrot, 10 dkg mazsolát (vagy meggybefőttet) felforralok 4-5 dl tejjel, amíg megsűrűsödik. Kihűtöm.

Diótöltelék:30 dkg darált diót,10 dkg cukrot,1 vaníliás cukrot annyi vízzel elkeverek, amennyit felvesz (kb.2 dl.). Ezt felforralom, kihűtöm.

Jó étvágyat!!!

Egy fontos információ! Ibi a buktához ugyanezt a kalácstésztát használja azzal az eltéréssel, hogy annak a tésztájába a gépi dagasztás során ½ dl étolajat is beledolgozik. Szóval ez – egy kis olajjal- egy  BUKTA kalácstészta is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr484957453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása