Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.04.17. 22:37 mijemaja

Disznóhúsos csorbaleves Ibitől

Címkék: leves paradicsom paprika rizs húsleves zöldségleves zöldségek disznóhús lestyán erdélyi konyha #összes Ibitől leveszöldségek Erdélyországból

csorbaleves Ibitől.JPGNagy kedvencünk, villányi ünnepi ebédek alaplevese ez a leves, gyökerei Zágonból erednek, Ibi sógornőm Irma nénitől, a nénikéjétől tanulta s alakította a maga szájíze szerint.

Ibi receptjét idézem szó szerint, mert úgy jó, ahogy van, néha kiegészítem, de az nem dőlt betűs lesz:

csorbaleves Ibitől recept.JPGHozzávalók, személyenként 1-1 db répa, petrezselyem, paszternák, 3 levél lestyán, karalábé, paprika (húsos paprika!), paradicsom, krumpli, disznóhús

Fél kilónyi hús bőven elég, és jó a comb vagy az olcsó lapocka, (persze karajból is készíthetjük, de fölösleges), mert a végére nagyon sok lesz a levesből, mert a sokféle zöldségből a kevés is sok lesz egy tömegben a leveses fazékban.

Disznóhúst összedarabolni (jobb, ha kevés, 1 db csont belekerül)

Ibi nem írta, de a zöldségeket is egyforma kockákra aprítja fel!

Az összedarabolt húst, zöldségeket hideg vízben felteszem főzni. A paradicsomot lebőrözve, szeletekre vágva teszem bele, szép piros lesz tőle a leves!

Amikor a hús már megfőtt, rizst (1-2 marék bőven elég az egész levesbe!!!!) és krumplit akkor teszem bele. Ezzel együtt még fél fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát is beletenni.

Ha nem elég zsíros, kevés zsírt is lehet hozzá adni. Tálaláskor a tálalt mennyiségbe kevés – késhegynyi- citromsót teszünk.

(Ibi levesestálba szedi az adagot, úgy teszi az asztalra, és ebbe a leveses tálba keveri a citromsót, tejfölt ő egyáltalán nem ad bele, a családjuknak ázsiai típusú gyomra van, nem nagyon tejtermékesek.)

csorbaleves Ibitől csirkehússal.JPGA levescsont fontosságát Irma néni nekem is hangsúlyozta. Így aztán ha csirkemellből készítem, akkor a hentestől csonttal együtt kérem a húst. A hús nagyját lefejtem róla, hogy a főzési idő nagyjából egyezzen a zöldségekével, fel is kockázom, egyenlő kis darabokra, akárcsak a zöldségeket is.

Ha kész a leves, a csont a kutyáké, a többit megesszük…Ahogy már mondtam, én nem teszem bele a citromsót (patikában kapni citromsavat, vagy herbáriákban is, üvegben, zárva, napfénytól elzártan évekig eláll), hanem a leves mellé kínálom, a tejföllel együtt, s ha lehet külön tálkában friss, összevágott lestyánnal együtt.

Finom! A csorbákban Erdélyben is többször ettem kockázott paprikát és karikázott/kockázott paradicsomot, azért teszik bele, mert jó ízt adnak így a levesnek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr365232207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása