A mustáros-tejfölös öntet olyan, mint amikor tartárt készítek a majonézből, csak éppen nincs benne majonéz:
- mondjuk egy doboznyi tejfölhöz /joghurthoz / kefírhez
- 1-2 ek mustárt,
- ízlés szerint borsot, sót, pici porcukrot és
- ½ citrom kifacsart levét adom
- 2-3 ek olívaolajat adok hozzá (1 ek is elég, de én forszírozom, és észre sem lehet benne venni!!) – és elkeverem az egészet.
Ebbe az öntetbe keverem a felkarikázott, előre besózott, kinyomkodott uborkát.
Tálaláskor zöldfűszert adok hozzá, magocskákkal szórom meg. - A képen fekete szezámmag van rajta.
Egy mustárosabb változat:
Ha a tejfölből csak 1 evőkanállal keverek
Egy tojásosabb változat:
Ha van egy főtt kemény tojásom, a fehérjét belekockázom, a sárgáját belemorzsolom és elkeverem. A mustár, a tejfül és a tojássárga együtt, kis citrommal és borssal – hmmmmmmm – fantasztikus! Keresztapátok velem együtt szereti.