Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.05. 20:38 mijemaja

Grúz fehér mártás fokhagymával a híres niortskali

Címkék: fokhagyma mártás chili #összes korianderzöld Grúziából sós mártás

grúz fokhagyma mártás.JPGA grúz fehér mártás természetesen fokhagymával készül. A román muzsdéjhoz nagyon hasonlít a készítése, összetétele, egyedül a koriander ami nagyon más benne, és hogy húslevessel készül s tejfölmentes. (Erdélyben én leginkább tejfölösen ettem a halakhoz kínált muzsdéjt!)

Hozzávalók:

  • egy fej fokhagyma
  • ízlés szerint só, mondjuk 1 tk kősó, nem sok, inkább kevesebb, a végén utósózható, de a durva sóval könnyebb pépesre keverni a mozsárban a fokhagymát
  • 1/2-1 dl húsleves (amikor kikeverem, adja magát, mennyit vesz fel a fokhagyma, mert gerezdje válogatja)
  • Csipet csípős paprika
  • Egy nagy csokor korianderzöld (2-3 ek legalább) összeaprítva 

Elkészítése:

grúz fokhagymamártás azaz niortskali.JPG1. A fokhagymafej gerezdjeit összevágom és mozsárban pépesre töröm. Durva (nem jódozott!) sóval nagyon-nagyon elkeverem. (Szóval keverem, keverem és még mindig keverem…)

2. Keverés közben lassan-lassan hígítom. Szódavíz helyett a grúzok húslevessel hígítják keverés közben, úgy fel tudja venni, mint a majonéz az olajat. (A képeken azt hiszem siettem, ettől jobban össze kell törni és selymesebbre keverni a mártást, majd ha készítem legközelebb, fotózni fogom, és demonstrálom a megfelelő állagot, ígérem. Néha csalok is, mert egy kis főtt krumplidarabot teszek bele, s az segít még krémesebbé keverni a mártásomat.)

3. Csípősítik egy csipetnyi erős paprikával, és az asztalon grúz módra jön bele zöldfűszer is: természetesen friss és apróra vágott korianderzöld.

Ennek a mártásnak is a nagy előnye, hogy egy sima natúr sültet extrán feldob, és mert nyersen van benne a fokhagyma, nagyon egészséges, s ahogy összetöröm, nem is érződik a kész szószban a mennyisége, egy teáskanálnyi, húsra-halra kent mártásban 2-3 gerezd legalább ott lapul…

Mondtam, nagyon muzsdéjos, hogy is írják a románok? Mujdei. Fokhagyma, só és szódavíz náluk az alap – tájanként eltérően jöhet bele tejföl vagy joghurt, olaj, savanyításként ecet vagy citromlé, s arrafelé a zöldfűszer a kapor zöldje.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr815345931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása