Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.08.03. 14:49 mijemaja

Zöld paprikakrémek főzve vagy sütve és csípősen

Címkék: tartósítás mártás befőzés zöldpaprika #összes zöldségtartósítás

zöld paprikakrém.JPGTudjátok, van a piros paprikakrém (Erős Pista és az ő "felesége", Édes Anna, ha a boltban veszem, „Erősmaja” ha én készítem csípősen, „Édesmaja”, ha édes paprikából készítem). Hát, mióta az aluljárókban 200Ft-ért kapok 6-8 db zöld paprikát, azóta létezik a „Zöld Maja” is, egy direkte csípős és zöld finomság…

Mondhatjátok, miért jó a zöld paprikakrém ha van piros? Hát, egyrészt, mert más az íze. Másrészt vannak fehér mártásaim, fehér főzelékek, zöld levesek, stb., amibe ízesítésül is jobb a halványzöld paprika, mint a piros, amitől rózsaszín lehetne az étel. Harmadrészt ez bizonyosan csípős, jó húsos, kiadós és viszonylag olcsó, - ha ilyet veszek, tuti csípős és kiadós lesz a paprikakrémem…

A Bolondos dallamok rajzfilm figurája volt Speedy Gonzalez a villámgyors (egész Mexikóban a leggyorsabb!) egér, aki tabasco szószt evett erősítőnek, mint anno Popeye a spenótot. Akkortájt nem is gondoltam volna, hogy magam is fogok gyártani olyan csípős paprikaszószokat, mint amilyenekről most mesélek nektek. Tabasco paprikám nincs, de kapható a piacon gyönyörű, friss, húsos (eladót idézve: olyan erős, mint egy vaddisznó!) csípős paprika, s az aluljárókban is adják igen olcsón – már megismernek, hogy mindig több „kupaccal” veszek, és ráadást kapok, mint kiemelt vásárló…A zöld paprikáknak bőven van helye a konyhámban: egy részéből sült paprikakrémet, más részéből sima főtt paprikakrémet készítek, ujjnyi vastagra vágva és fokhagymával csípős savanyúság lesz, de pl. a kovászos uborkát is csípős paprika társaságában kovászolom stb. 

A kész csípős paprikakrémet nem érlelem fahordókban 3 évig, mint a tabascot szokás, de szívesen elrakom pár hónapra. Van már pár éves maradék is – úgy tűnik, tartósítószer nélkül is elállnak a vacak, spejznek kinevezett szekrénykémben. Azért szeretem nagyon használni, mert egyrészt van olyan jó, mint a bolti (sőt!), másrészt ennél tudom, mit eszünk, tudom, hogy semmi tartósítószert nem tettem bele.

Andale, adale! Arriba! Hah! – mondta anno igen bölcsen a fiesztafelelős szuperegér. Ti is gyertek velem, készítünk fokhagymás zöldpaprika krémet.

Zöld paprikakrém egyszerűen turmixolva és főzve

zöld paprikakrém főzve.JPG1. Előaprítás:

A megmosott paprikákat kicsumázom, a magocskáit kiszedem, és a paprikaszeleteket késsel egy nagy deszkán nagyjából összeaprítom.

2. Megdarálás:

Tudván tudom, hogy darálnom kéne, én simán csak összeturmixolom a felaprított paprikát a fokhagymával és sóval. (Így egyszerűbb az előkészítés és az utómosogatás is.)

Mennyiségek:

  • Cirka egy kilónyi paprikát összeaprítva
  • elkeverek egy-két púpos evőkanál sóval
  • és legalább egy, inkább 2-3 fej nagyjából félbevágott fokhagymával
  • és 1-2 dl olajjal, borssal.

3. Összefőzés:

Az összeturmixolt paprikát egy lábasba öntöm, és abban cirka fél óra alatt, sűrű keverések közepette összefőzöm. Lehetne sütni is tepsiben, kb. kétszer annyi időt igényelve előmelegített sütőben.

4. Üvegekbe töltés, lezárás és száraz dunsztolás

Azon melegében az előkészített, sterilizált, sütőben melegen tartott kis üvegekbe belekanalazom. 1 ek olajjal lefedem.

A fedőt már előzőleg kifőzöm, úgy tekerem a gyakorlatilag teljes magasságban feltöltött üvegre, fejre állítom, várok pár percet. Így hatékonyabban zár, és az is kiderül, ha ereszt a tető. Pár perc múlva megfordítom, és megy is az paprikás üveg a -16oC fokig melegen tartó szuper hálózsákomba dunsztolódni.

5. Címkézésről ne feledkezzetek meg: ahogy megvan az üveg, írjátok rá, hogy mi van benne. Nemcsak az a kérdés, hogy paprikakrém, de fontos az is, erős –e vagy sem, lányok, az évjárat is fontos!

Tudjátok, amikor azt látom, hogy apátok eszik valamit, és szépen bekeni az általam készített paprikakrémmel – mint a képen ezt a hússzeletet is, akkor melegszik ám a szívem, hogy én készítettem neki.

Sült zöld paprikakrém azaz zöld paprikakrém sütve és turmixolva, úgy összefőzve (munkásabb, de jobb!)

zöld parikakrém sütve.JPG1. Elkészítem a sült paprikákat:

A paprikákat megtisztítva, megtörölve, szépen egymás mellé belerakom egy tepsibe.

Meglocsolom olajjal. Bármennyi fokhagymát tehetek mellé!!

A meleg sütőben addig sütöm őket, mígnem a bőrök el nem kezd feketedni. Akkor még fordítok egyet rajtuk, hogy minden oldaluk megsüljön. (Hozzáteszem: grillen pár perc az egész, és sokkal finomabba végeredmény!) Ha tud grillezni a sütő, az a jó! (Ha grillezünk a teraszon, a végén érdemes paprikát is sütni! Nagyon finom füstösen.)

Forrón kell lehúzni a paprika héját, de csak egy kis "dunsztolás" után megy könnyen. Ehhez a tűzforró paprikát a tepsiben hagyom és lefedem,(ha van a tepsinek fedője, azzal, ha nincsen, alufóliával). Szokták nylontasakba is tenni  - de én ahol lehet, kerülöm a használatát. A lényeg, hogy zártan saját gőzében dunsztolódjon a paprika, így válik el a héja jobban a húsától.

Kivéve még melegen ügyesen megcsippentem, lehúzom, néha kevésbé ügyesen több darabban, néha ezt-azt rajta is hagyok. Sebaj. Megesszük. Nehezen emészthető, ezért jó leszedni! ha kihűl, esmeg keserves a pucolás, érdemes nem elfeledni. A paprikák szárát kihúzom a magházzal, de a magokat nem kell kiszednem, (bár könnyen kiszakadnak maguktól, amíg hámozom a paprikákat), saját döntésünk, hagyjuk-e vagy kikaparjuk. Akár így, akár úgy, ehető, csak maggal erősebb és ízesebb lesz a krém!

Ezen a ponton érdemes kivenni pár paprikát - meglocsolni balzsamecettel, rávágni kis koriandert, zeller vagy petrezselyemzöldet - isteni grúz paprikasaláta lesz.

2. Összeturmixolom a sült paprikákat a velük sült fokhagymákkal együtt. Ízesítem kilónként 2 lapos ek sóval, pár gerezd friss fokhagymával, ha nem sütöttem volna bele, és végül törött borssal.

Nem baj, ha sósabb, attól csak jobban eláll.

3. A paprika pépet lábasba öntöm és 25-30 percig forralom, időnként átkeverve, nagyon kis tűzön. Készüljetek, nincs az a kis tűz, aminél ne köpködne, ezért is kell kevergetni.

Közben kikészítem a kifőzött üvegeket, a zárófedelüket.

Az üvegeket sütőben tartom forrón.

4. Belekanalazom a forró sült paprikakrémet.  Rögtön lezárom. Nem kell olaj rá – van benne a sütéstől!!

Fejjel lefelé ellenőrzöm, no meg segítem a sterilizációt.

5. Aztán száraz dunsztba teszem, a kamrába megy és várja, hogy megegyük. Amint látjátok – nincs benne semmi tartósítószer. Nincs igazi kamrám, csak egy konyhaszekrényben tartom. Ezeket a fenti képeket 2010-ben készítettem – és mostanság bontottam ki az egyiket, íme az eredmény 2012.őszén: 

Nem annyira csípős zöldpaprikakrém

zöld paprikakrém édes fehér paprikával.JPGHa ilyen szép paprikákat kapok a piacon, akkor az édes és a csípős paprikákat vegyesen darálom össze. Ilyenkor egy kiló vegyesbe egy egész fej fokhagymát belepucolok, a púpos ek sóval elkeverem.

Azért fokhagymázom feltétlenül, mert az édesebb paprikakrémet a főzelékekhez adom gyakran, kell bele a jó íz. Ez egyébként is világosabb lesz, akár húslevesbe is tehetek belőle anélkül, hogy félrevinné a leves színét.

Csak ismétlem magam, de fontos: nem jódos sóval Erdélyi kősóval!!!!

A fehér paprikákat nem szeretem úgy sütni, gyakran alig marad belőlük valami, mikor lehámozom a héjukat. Maradok a főzésnél…

Megdarálom/turmixolom. Összerottyantom egy 25-30 perces kis főzögetéssel. Mehet is az üvegbe – és főzéshez nagyon szeretem használni! Miután Erőspista után szabadon erősmajának hívom a csípős paprikakrémjeimet, ahogy az elején már említettem, ezek a zöld erősmaják…

Ezeken a képeken a kétéves paprikakrémet bontottam éppen: láthatóan semmi baja!

zöld paprikakrém két évesen.JPGFONTOS: ha viszont felbontom,rögvest hűtőbe teszem és csak ott tartom, onnantól kényes jószág, mert semmi tartósítószer nincs benne. Egy hétig legalább eláll.

Hogy mire használom?

  • Jó ízesítésként levesbe, pörköltbe, mártásba, bármibe, ahová aprózott paprikát vagy lecsót tennék
  • Fantasztikus húspác – bekenem vele a húst, aztán hagyom rajta, majd megsütöm, elég csak vizet önteni alá, só sem kell bele – szuper a végeredmény.
  • Ugyanez halaknál, - mondanom sem kell, nagyon bevált.
  • Készíthető belőle paprikamártás. Zöldfűszerrel cirmosítom, hús, hal mellé tálalom.
  • Salátaöntetekbe teszek vagy csak elkeverem vele a hagymakockákat és megvan a balkáni húskíséret.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr15337766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása