Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.04. 23:47 mijemaja

Satya bejglije és Ibi kígyórétese Horváth Ilona kígyóréteséből

Címkék: desszert rétes sütemények karácsonyi bejgli #összes Ibitől Satyától Horváth Ilonától

Satya bejglije.JPGSógornőm készített kígyórétest – hú, finom! – mondtam én, (a fenti képen balra), és elkértem a receptet a piros, családi kincsnek minősíthető receptes füzetéből. Azóta is többször ettük, a "húúú, finom" azóta is igaz, nem lehet elég sokat elhozni tőle, alig jut a tejeskávémhoz, még apátok is eszi...

Satya karácsonyra bejglit csinált, mindenfélét: túrósat, sajtosat, gesztenyéset, diósat, mákosat és még ki tudja hány félét. (A képen jobbra a gesztenyéset láthatjátok.) Kérdeztem, hogyan csinálta? - „Horváthilonából” – mondta, a kígyórétes tésztájával.

Aztán idehaza látom: Ibi receptje pár apró eltéréstől eltekintve egyezik a Horváth Ilona könyvéből való recepttel.

Tehát idemásolom, a recept Horváth Ilonát, a bejglis adaptáció a Satyát, a bemutatott kígyórétes Ibi sógornőmet dicséri.

kígyórétes receptje.JPGHozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj, margarin vagy 20 dkg zsír
  • 1 tojás és 1 ts
  • 2 kanál cukor, (Ibinél csak 1 ek cukor!!), 1 kockacukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej (Ibinél jó ½ dl tej!)

 

Ibi kígyórétesének elkészítése: 

kígyórétes Ibitől.JPG

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A vajat egy mély tálban jó habosra      keverjük, hozzákeverjük a cukrot, a tojást, az élesztőt, csipetnyi sót,    végül a lisztet.
  3. Deszkára téve könnyedén összegyúrjuk, 4  cipóra osztjuk. A cipókat egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú, 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalát 8 cm mélyen bevagdaljuk.  (Ibi itt eltért a leírástól, mert a tepsi méret miatt 50cmx25cm lapot nyújt, és a kisebb méret miatt, hogy szépen fonhassa meg a kígyórétest, ezért csak 7 cm-re vagdossa be a széleket!!)
  4. A simára maradt közepét hosszában  darával vagy finom morzsával megszórjuk, és ráhelyezzük a tölteléket.
  5. Most a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük.
  6. Jó meleg sütőben gyorsan megsütjük:  180oC-on 45 percig,- mondta Ibi.  

kígyórétesek tepsiből.JPGMint a rétest, ferdén szeletekre vágjuk, megcukrozzuk, frissen tálaljuk.

Töltjük:

  • almával (megreszelnim fahéjjal, kis vaníliás cukorral elkeverni - nagyon jó.
  • túróval: ½ kg túró áttörve, 2 ts, 3 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 ek dara összekeverve, 2 tojásfehérjéből felvert hab hozzákeverve.
  • mákkal
  • Dióval
  • kemény szilvalekvárral
  • Cseresznyével
  • Meggyel

Satya bejglije

Elkészítése:

  1. Satya a fentiek szerint elkészített kinyújtott tésztát megtöltötte, felsodorta, mint a bejglit.
  2. Megkente a tetejét tojássárgájával – és megsütötte előmelegített sütőben.

bejgli kígyórétesből.JPGA képeken látszik, hogy sikerült! Bal oldalon a túrós és felette almás, középen a gesztenyés, mögötte a diós, jobb oldalt az általam favorizált gesztenyés bejgli látható. Ami nem látszik, hogy mind elfogyott.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr795615089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása