Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.14. 11:20 mijemaja

Zellerkrémlevesek

Címkék: leves zeller leveszöldség #összes zöldséglevesek

Zellerkrémleves főtt zellerből

Általában a maradék főtt zellert használom fel, ami akkor marad, ha a lencse vagy bablevesbe nagyobb darabokban teszem a zellert, belefő, és aztán nem adom hozzá, vagy legalábbis nem az egészet, (mert pl. nem eszitek meg, ha a bableves fele zellerből áll.).
 
Ha külön főzöm, akkor teszek mellé más zöldséget is, ízesítésül 1-2 kisebb répát, egy fehéret vagy egy paszternákot.
Ha fehér zellerkrémlevest szeretnék, akkor
-          vagy csak a főtt zeller kell bele,
-          vagy jöhet egy kevéske karfiol, fehér répa, karalábé is.
 
Ha lehet színes, akkor a zellert a vele főtt sárgarépa társaságában készítem.
 
A főtt zellert összeturmixolom: 
-          ehhez a főtt zöldséget összeaprítom,
-          sózom, borsozom, kevés reszelt szerecsendióval meghintem.
-          Adok hozzá 1-2 ek fokhagymás olajat,
-          és ízlés szerinti tejszínt – itt vigyázni kell, ha kevés, nem turmixol rendesen, ha sok, túl híg lesz, és sűríthetem étkezési keményítővel, amit nem szeretnék
-          összeurmixolom.
 
A zöldségpépet kis lábasba öntöm, olyan sűrűségűre hígítom, amilyet szeretnék (azt szeretem, ha krémesen folyik), és összeforralom – épp csak egy forralásnyi időre.
 
Lehet melegen is enni, és hidegen szeretem.
 
Tálalásakor kerülhet a tetejére:
-          pirított zsemlekocka, pirított magocskák pl. szezámmag, fenyőmag
-          pirított sonkacsíkok, fűszeres csirkemelldarabkák
-          esetleg zellerzöldjével bőségesen ízesített nagyobb galuskadarab, esetleg túrós-spenótos galuska, tojáshab galuska
-          tejszínes tormahab (tejszín + torma = habbá verve)
-          egy kockányi kemény tojásomlett darabka
-          zöld főtt/sült zöldségek: brokkoli, póréhagyma, - illetve friss zöld fűszerek.
 
Sült zellerből készült krémleves
Tepsi félébe teszem a zellerdarabokat és megsütöm egy pici víz, zöldség vagy húsleves társaságában – a továbbiakban ugyanígy készítem.
Rózsaszínű zellerkrémleves
Főtt vagy sült répát is teszek bele- attól lesz rózsaszín!!!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr932080448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása