Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.18. 11:15 mijemaja

Paradicsomsaláta Antal Imre után

Címkék: saláta paradicsom fokhagyma rozmaring #összes

Így esszük a leggyakrabban.

Gyors és finom!

Hozzávalók:
-          paradicsom
-          fokhagyma
-          rozmaring
-          só, fehér bors
-          citromlé frissen facsarva
 
A története egy adalék az életemből. Első hosszabb albérletem a Damjanich utcában volt. A házinénim a házmester volt, magas, erőteljes alkatú, érdekes asszony elég nehéz természettel. Abban a házban lakott Antal Imre édesanyja, akitől a fia talán sosem tudott leválni, de ez nem része a receptnek. Imre valami hajóúton bírta a vihart, amitől a többi utas mind tengeribeteg lett, és az olasz matrózok meghívták magukhoz enni. Ott tanulta meg, hogy így kell enni – ő olaszul idézte, én magyarul mondom: „Semmi ecet! Az ecet megöli a paradicsomot!”
 
Hát így kezdtem el citrommal készíteni, jó volt Antal Imrének, az jó lesz nekem is, gondoltam. Át is szoktam át a citromos öntetekre, egyszerűen sokkal finomabban így a saláták! De hát ezt tudjátok.
 
A káposztáknál maradok 2/3-ad arányban az ecetnél, de akkor almaecetet használok jellemzően, kisebb részt boreceteket fűszerekkel ízesítve.
Ez lett apátok kedvenc paradicsomsalátája!
 
Elkészítése a legegyszerűbb (semmi lacafaca), és íze az egyik legjobb:
 
1.    -  csak ízes piros paradicsom összevágva, besózva,
 .     - frissen őrölt fehér borssal megszórva,
3.    - citromlé kevés olíva olajjal elkeverve, ráöntve,
 .     -  rozmaringgal meghintve
 
Ha apróra vágott fehér illatos fokhagyma kerül bele, még teljesebbé válik az ízek harmóniája.
 
Aztán lehet ezt azzal bővíteni, hogy:
-          fehér/lila hagymakockák, netán karikák kerülnek bele,
-          zöldhagyma is beleaprítozódhat,   meg lehet szórni: petrezselyemzölddel is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr182091092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása