Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:20 mijemaja

Édes rizses húsa a tepsiből

Címkék: rizs egytálétel főétel csirkehús édestől aszódról #összes zsuzsától

Elkészítése:

 
1. Édes egy kisebb csirke darabjait a csirke májával és zúzájával és egy jó fej hagymával együtt kb. feleannyi, aprózott  zöldséggel együtt feltette annyi sós vízben főni, amennyi éppen ellepi.
(Ha nem csirkéből készítette, akkor jellemzően sertéscombból aprított fel ½-3/4 kilónyit a rizses húshoz. Én már simán darált húsból készítem nektek!)
 
2. Kevés zsíron átforgatott egy negyedkilónyi (20-30 dkg) rizst.
 
3. Ha a hús már félig puha volt, akkor átöntötte egy nagy tepsibe, hozzákeverte a zsíron átpirított rizst is. Sózta, borsozta, jól megpaprikázta és elkeverte az egészet – végül előmelegített sütőben lefedve párolta az egészet.
Nyárelején, amikor volt zöldborsónk, akkor 15-20 perc múlva kevés zöldborsót is hozzákevert a rizses húshoz, és akkor már készre párolta úgy 10 perc alatt az egészet.
 
4. A sütőből kivéve ellenőrizte, elég sós-e, ha kellett, még sózta, megszórta az egészet friss aprózott petrezselyemzölddel és kész is volt.
 
Gyerekkoromban lisztben megforgatott, zsírban ropogósra sütött hagymával is gazdagon megszórtuk a rizses húst. (Megjegyzem, a babpürét is ezzel a ropogósra sütött hagymával ettük, ez biztosan valami tót szokás, utána kéne néznem.)
 
Címke: főétel / egytálétel húsos, rizses / szárnyas, sertés / főtt és sült / honnan: Aszódról, Édestől/ alaphozzávalók: csirke, tyúk vagy sertéscomb, rizs
 
 
Rizses hús csirkepörköltből Édes szerint
 
Csirkepörköltet készített Édes szokásosan.
A rizst is sóval feltette főni, ahogyan szokta.
A végén összekeverte a rizst a pörkölttel, összerottyantotta és kész. Ennek az volt az előnye, hogy biztosabban be lehetett lőni a víz és a rizs arányát, nem lesz se száraz, se ehetetlenül gancás a rizs.
 
 
Levesben főtt tyúkból készített pörköltből rizses tyúknál viszont sokkal fűszeresebben kell ízesítenem (ízesítenetek majd valamikor) a pörköltet – mert a tyúk ízét már nagyjából odaadta a levesnek.
Tovább is kell főzni, egy kis szódabikarbóna (késhegynyi!) sem árt bele.
Édes a csirkedarabokat egyben, csontosan és bőrrel együtt főzte bele (kell is az ízéhez), én most már a húsdarabokat kiveszem, miszlikbe aprítom, és bőrke, csont nélkül teszem vissza a rizses húshoz.
 
Viszont a végeredmény finom, ami a képen van, abból sem maradt…
  
Zsuzsa rizses húsa:
 
Pörköltes rizses húst csinált, csak amikor összekeverte a húst a rizzsel, akkor ő mindig fogta az egész rizses masszát, átöntötte egy illően méretes tepsibe, kicsit megolajozta még, és átsütötte 10 percet a meleg sütőben.
Azt mondta, csak így tudja pörgőssé tenni a rizses húsban a rizst. Igaza volt!!!! Érdemes így csinálni, olyan lesz, mint az Édes tepsis rizses húsa. Tomi is így szereti!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr562097919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása