Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:54 mijemaja

Grúz cékla saláta az ún. cékla pkhali

Címkék: mártás cékla előétel savanyúság #összes grúziából

A grúz pkhali tulajdonképpen egy fűszeres, diós savanyú zöldségkrém.

Kell hozzá:
-      Aprózott (miszlikbe vágott, megdarált, összeturmixolt) zöldség, jelen esetben a cékla (mondjuk fél kilónyi)
-      Mozsárban összetört dió (egy maroknyi)
-      Ecet vagy egy citrom friss leve
-      Egy kicsike hagyma és 2-3 gerezd fokhagyma,
-      jóféle zöldfűszerekből egy nagy csokor: jellemzően a petrezselyemzöld, korianderzöld, tárkony, borsikafű, kapor, zellerzöld vagy ezek kombinációja, a céklához a zeller, petrezselyem, koriander javasolt.
-      Fűszerekből: só, bors.
 
A zöldség fajtája alapján van cékla pkhali, káposzta, padlizsán, spenót, bab, sőt, még  cukorrépa pkhali is.  
 
Elkészítése:
  1. A céklát megfőzöm, még melegen megtöröm*, és összekeverem a zöldfűszerekkel, had járja át az illatuk.
  2. Hozzákeverem a mozsárban összetört diót, reszelt hagymát és kinyomott fokhagymát.
  3. Sózom, borsozom és savanyítom. (Ez az alap, de érdemes kísérleteznetek a grúz fűszerekkel, pl. görög szénamaggal, csípősebb paprikával, cayanne borssal, hmeli szunyelivel is.)
 
Ezt a céklakrémet hűtőben érlelem tálalás előtt: érdemes reggel elkészíteni estére, de másnapra érik össze igazán. Kb. egy hétig is eláll, és csak ízesedik állás közben.
A korianderzöldet tálalás előtt, frissen keverem hozzá!
 
*A zellerzöld miatt szoktam zellert is vele főzni, és azzal együtt összeturmixolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr852097993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása