Ez éppen eperkrémleves szederdarabokkal.
Az epret egy banánnal összevágom.
Narancsból két-háromnak kifacsarom a levét. (A banán miatt kell több lé a megfelelő sűrűséghez.)
Díszítem eperdarabkákkal, hozzákeverek több szem szedret is – ettől „erdei krémleves” hangulata lesz.
Ez tiszta eperkrémleves. (Nincs banán, nincs alma.) Az epret megszórom kevés cukorral, had engedjen levet, ha az kevés, akkor kevéske narancslevet facsarok (vagy öntök) hozzá, és az egészet összeturmixolom.
Kevés ennél ízesebb finomság van!
Leheletnyi citromlé, vagy belereszelt citromhéj igen pikánssá teszi az ízét, javaslom kipróbálni, lányok!
Ízesíteni bármivel lehet,
- Egyben hagyott eperszemekkel
- pl. apróra vágott mentalevélkékkel,
- bazsalikom – különösen az édeskésebb görög bazsalikom levélkékkel
- almadarabkákkal,
- csoki – főleg fehér csoki!- forgáccsal…
Miután az eper a szezonján kívül ritkább jószág, csalni szoktam: almakompótot készítek kevés vízzel, és azt szoktam összeturmixolni az eperrel – kiadósabb, rostosabb, olcsóbb, és csak odafigyelve lehet kiszúrni, szóval nem muszáj kiszúrni, hogy más is van benne…
És persze az eperleves tejszínhabbal…. úúúúú
Citromos tejszínhab galuska:
Felverem a tejszínhabot keményre egy kevés cukorral és reszelt citromhéjjel ízesítem, elkeverem egy kis feloldott és langyosra hűtott zselatinnal, abból is lehet galuskákat szaggatni a gyümölcslevesek tetejére…
Eper-alma krémleves banánkarikákkal
Epret almakompóttal kevertem össze, így turmixoltam össze, ahogy fentebb már meséltem róla.
A banánkarika lehet
- sima,
- de lehet vajban átpirítani, mézzel megpergelni is…
Eper és ribizli krémleves
Édes eper és olcsóbb, savanykás ribizli van ebben a levesben „összeházasítva”. Sok egész ribizli a „levesbetét” benne.
Eper és sült alma krémleves gyömbérrel
A címe elárulja a készítést is:
- maradék héjában sült, gyömbérrel töltött almát eperrel összeturmixolok
- mentalevélkével tálalok.
Finom, sűrű, különleges aromájú. Az a kevés gyömbér szinte azonosíthatatlan benne – de eteti magát.