Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 13:33 mijemaja

Gersli köretnek vagy rizottónak

Címkék: köret gersli #összes

Ez az árpagyöngy, az egyszerű „szegényembereleség’, az árpakása alapja.

Kellett is a szegényembereknek: nemcsak a rosttartalma miatti súrolókefe-hatása jó, a nyomelemtartalma is jelentős, csökkenti a vérnyomást, jó a koleszterinszintre gyakorolt hatása, energizál-vitalizál-méregtelenít.
Utánanéztem, olyan a gersli a vastagbélnek, végbélnek, mint a lencse: csak sikálja, sikálja és sikálja – vagyis muszáj enni. Apátok azt mondta, ha enni kell belőle, akkor őt előlről is sikálni fogja… Na, ennek ellenére le tudom nyomni a tokán három formában is:
-          sóletben
-          korhelylevesben
-          töltött káposztában 
A rizottóban, köretben, kelkáposztás legényfogó levesben nem ment.
Ez utóbbit még leánykoromban hallottam a TV-ben a szépbajszú cigánynótás Horváth Pistától: nagyon egyszerű, csak korhelylevest készítek kolbász helyett füstölt tarjával (vagyis hosszabb a főzési idő), savanyú káposzta helyett kelkáposztával, rizs helyett gerslivel. No, azt hiszem, ez a kőleves receptje, semmi sem stimmel benne, igaz, a végén azért ugyanúgy behabarom…
 
Gersli előkészítése:
-          megmérem a gersli térfogatát (X)
-          ugyanúgy megmosom többször, mint a rizst (általában 4-5 alkalommal)
-          kétszeres mennyiségű vizet mérek ki (2X), ebbe áztatom be a gerslit 2-3 órára.
 
Gersli főzése köretnek vagy rizottónak:
      -          Felteszem a gerslit a vízben, és megvárom, míg felforr. Sózom, fűszerezem, és zellerzöld, lestyángyökérdarabkák, leveszöldség darabok kerülhetnek bele. – Ha rizottónak készítem, feltétlenül kell bele gomba, az jó ízt ad neki!!
      -          Kicsi tűzön 20-25 percig forralgatom, aztán elzárom a tüzet, a gerslis edényt konyharuhával lefedem, és várok még 20 percet. 
 
Gersli sütése köretnek vagy rizottónak:
-          ugyanúgy előkészítem, ízesítem, de a gerslit a kétszeres mennyiségű vízzel egy fedeles tepsibe teszem,
-          ilyenkor lehet babos gerslit készíteni (hagymával, fokhagymával, babérrel), nagyon finom lesz!
-          úgy teszem kis lángon, alacsony hőmérsékleten sülni a sütőbe.
-          3 óra múlva kiveszem, és tálalhatom. (Lássátok a képen!)
 
Töltelékbe:
A rizs helyett egy az egyben használom a főtt gerslit.
 
Levesekbe:
Levesbetétként, gombóckészítéshez használom a gerslit, pl. Horváth Pista legényfogó káposztalevesében vagy korhelylevesben.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr872149007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olgi Kovács 2013.02.18. 23:50:31

Fontos lehet sokaknak, hogy a gersli glikémiás indexe is alacsony. Fogyasztását mindenkinek csak ajánlani tudom.

mijemaja 2013.03.15. 12:48:52

@Olgi Kovács:
Kedves Olgi, egyet értek veled - ezért forszírozom az árpa fogyasztását (akárcsak a B1 vitamin elsődleges bevitelére a májat, a halat) kis családom asztalánál. Sokféle árpás ételem van, azokat is felteszem hamarosan, ahogy időm engedi, hátha mást is érdekel.
süti beállítások módosítása