Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.13. 12:12 mijemaja

Édes konfitált kacsája vagy libája

Címkék: kacsa zsír főétel édestől #összes azzód

Nem tudtam, hogy Édes „konfitálta a kacsákat”, de Édes sem tudta, nemigen beszélt francia kacsa és libatermelő parasztokkal, akik így tartósították a többlet húsdarabokat. Ellenben nem volt hűtőnk, tehát Édes is úgy tartósított, ahogy édesanyjától tanulta.

Nyemecz nagyanyám a Valentinyi dédanyámtól tanulta, és így tovább, édesanyák konyhabéli láncolatának ékei ezek az egyszerű receptek.
 
Nem véletlen, hogy leggyakrabban az Édes féle „konfitált” kacsákat készítem, - már csak azért sem, mert így állítom elő a sütéshez használt, zsíros kenyerekre kent kacsazsírt magunknak.
 
Ehhez a kacsához alig kell valami: a saját zsírja, (hája), néhány, mondhatni „minima” fűszer:
 
      -          só az jó bele,
      -          pár gerezd fokhagyma egészben (néhanap egy hagyma is belekerült), de ez opcionális, nélküle is jó
      -          és esetleg friss kakukkfű /borsikafű / zöldmajoránna egy-két ágacskával (télen szárított ág is megteszi).
 
Fontos!! Ha nincs itthon kacsahájam, akkor a boltban vett kacsazsírt szoktam feljavítani azzal, hogy telerakom vele a kacsát, megsütöm és a végén nyert kacsazsír már királyi lesz!!!!!!! A bolti kacsazsír kutyafüle ehhez képest, sose egyetek olyat – hacsak nem az éhenhalás küszöbén.
 
 Elkészítése tűzálló edényben:
 
  1. Tűzálló fazék aljára beszórom a fokhagyma gerezdeket, ha hagymát teszek hozzá, akkor azt a kis fej hagymát is egészben.
  2. Ha hájból készítem a zsírt, akkor a hájból is terítek egy lepedőnyi sort alulra.
  3. Ráfektetem a beirdalt, besózott kacsadarabokat (libákat ugyanígy).
  4. Ismét jöhet egy-két fokhagyma, ha akarom, fűszerágacska is (Kakukkfű, borsika vagy majoránna, egy-két ág elég abból, ami van a háznál, inkább az illata kell, mint az íze.)
  5. Befedem hájjal, öntök kevés vizet alá, és ezzel be is fedem a fedelével az edényt. (Azon van ám egy kis lyuk a szellőzésre!)
  6. Az edényt berakom a sütő legalsó rácsára, beállítom alacsony hőmérsékletre a sütőt, és 3-4 órát csendben hagyom sülni az egészet.
  7. Gyakran még pirítani sem kell a húst, mehet a tányérra. Ha mégsem pirult volna meg eléggé, akkor
-          Kiveszem a tepsiből és rácson a tepsi alatt megpirítom
-          Leöntöm a zsírt és a tepsiben pirítom meg a húst.
 
Tepsiben szinte ugyanígy készül, de:
-          az első két órában fontos lezárni vagy fedővel, vagy alufóliával
-          a végén (2-3 óra múlva) aztán a fedelét leveszem, és igen óvatosan (ezekre az esetekre van aloe vera a konyhámban, rendszeresen megégetem a kezem valahol ennél a műveletnél!!) a nagyja zsírt egyből üvegekbe töltöm belőle
-          a tepsit a hússal feljebb rakom a rácsokon, tehetek hozzá friss fűszerágacskát, igen jó lesz tőle az illata!! – azzal félóra alatt megpirítom. 
 
Serpenyőben is hasonlóan készítem:
-          a legkisebb fokozaton fedővel jól lezártan sütögetem órákon át
-          ha vajpuha, kiveszem, és előmelegített sütőben a tepsis pirítással egyezően megpirítom a húsdarabokat.
-          A serpenyőben (lábasban) maradt zsiradékot lepirítom zsírjára, és üvegekbe töltöm.
 
Kacsazsír és kacsatöpörtyű
 
A konfitált kacsa zsírját leszűröm és kisebb üvegekbe töltöm. Hűtőben tárolom és főzéshez, vagy zsíros kenyérhez használjuk.
A kacsahájból maradt tepertődarabkákat:
      -          vagy külön lábasban még megpirítom igazi sült tepertőnek,
      -          vagy egy üvegcsébe a zsírral betöltöm, és az nagyon finom töpörtyűs zsír lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr72218875
süti beállítások módosítása