Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 14:51 mijemaja

Jóska sógor fordítottan töltött húsa

Címkék: jóska főétel darált aszódról #összes ús

Jóska ínyesmester volt. Mint a főzni tudó férfiak: szilajon, ízesen és élvezettel főzött, nem akármiket. Készített olyat is, amit nem nagyon láttam másutt: a fordítottan töltött húst.

Jóska ezt jellemzően disznóvágás után csinálta, vagy ha hozzájutott sertéshálóhoz.
Ekkor vett egy szűzpecsenyét: az lett a töltelék, besózta, fokhagymázta, egyben átsütötte, jól átforgatva a tűzön, csak annyira, hogy kapjon össze, piruljon meg mindenütt.
Darált húsból piros paprikával, köménymagporral, némi reszelt fokhagymával kolbászhúst készített, amit néha feldobott:
-          egy kis beledarált szalonnával,
-          fele marha-fele disznó húskeverékkel, vagy ha vadat szerzett, azt darált bele ízesítésül
 
A kolbászhússal körbekente a szűzpecsenyén: az vette körbe a húst, mint egy külső kéreg.
 
Ekkor vette a hálót, megmosta, leterítette, rátette a duplahúsos töltöttséget, és betekerte vele.
Tepsibe rakta, és azzal a zsírral, amiben a szűz átsült, meglocsolta, kevés vizet öntött alá, és megsütötte.
- Ebből egy szokatlan szépség lett. Olyan különleges, hogy nem is készítünk mellé csak sós vízben főtt krumplit, amit a hálós töltött hús zsírján áttört, azzal ízesítette.
 
Jóska féle fordítottan töltött hús füstölt sajtos albérlővel
Hozzávalók:
- minőségi hús (szűzpecsenye, karaj, bélszín)
- füstölt sajt
- darált hús, kolbászként fűszerezve
- esetleg egy kis baconszalonna
 
 
Elkészítése:
 
  1. A húst alulra teszem.
 
  1. Nem feltétlenül teszek rá juhtúrót, (vagy kenhető feta sajtot), de ha igen, akkor most az jön, és akkor a húst nem is sózom meg.
 
  1. Az egészet beborítom füstölt sajttal (na jó, nem muszáj füstöltnek lennie, de nagyon jó hozzá a karaván, és a végén is szépen egyben marad, mutatós is, finom is.
  1. Elkészítem a vagdalt húst: bors, só, oreganó, (petrezselyem, zeller, koriander zöld, szóval egy kis zöld), kömény, ilyesmi kerül bele.
  1. A töltelékkel bekenem a húst, teljesen beborítom vele.
 
  1. Szeretem szalonnával beborítani, de szalonna híján szoktam sajtot is rátenni a sütés vége felé akár reszelten, akár vékony szeletben beborítva a hús tetejét.
  1. Kevés vízzel aláöntve puhára párolom, a végén megpirítom, de általában, mire puha, meg is pirul.
  1. Ha kis adagokban készítem, akkor úgy adagolom a tányérokra, ha nagyobb adagban, akkor felszeletelve tálalom.
 
  1. Fontos! Hidegen is teljesen finom!!!! Pl. vendégek elé tálalva a fenséges (kicsit felvágós) reggelik egyike!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr482334714
süti beállítások módosítása