Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.27. 21:47 mijemaja

Brassói Édes szerint – ami eltért a Jóska sógorétól:

Címkék: pörkölt fokhagyma egytálétel főétel húsos disznócomb édestől aszódról #összes

Édes szerette a brassóit, így aztán gyakran volt felénk vasárnapi ebédként, azért nem hétközben, mert a hozzá szükséges krumpli kisütése időigényes volt, és erre Édes csak hétvégén ért rá.
Hozzávalók:
-          Édes egy kilónyi disznócombhoz legalább három nagyfej hagymát,
-          legalább egy egész fej fokhagymát használt,
-          zsírból keveset vett, (egy-két vékony szelet szalonnából ami kisül, hiszen volt olaj a húson),
-          végül fűszerezte sóval, borssal, s nem utolsó sorban majoránnával ( ízlés szerint). Felső képen az a kis lilás levélke az őszi majoránna, a teraszról szedtem le a brassóiba nektek.
Elkészítése:
 
1. Kezdjük a húsnál: Édes az olcsóbb disznócombból készítette el a brassóit. (Ez forintosítható különbség, más is volt a pénztárca vastagsága, ez igaz…) Édes ezt a húst nagyobb kockákra vágta, befűszerezte: só, bors, sok szétnyomott fokhagyma, olaj, ezzel elrakta egy időre a húskockákat a hűtőbe.
 
2. Sok hagymát aprított, 1 ek zsírban megfuttatta, megszórta fél fejnyi összevágott fokhagymával, és puhára párolta. (Ha volt szalonna, abból sütött ki egy keveset és annak a zsírjára került rá a hagyma, de ha nem volt, attól még brassói maradt a brassóija.)
 
3. Hozzákeverte a húskockákat, és jól átpörkölte, ahogyan a pörköltnél is szoktam, kisebb tűznél, türelmesen kevergetve. Figyelem, lányok!!!!!!! Amíg a hús leve elég a pörkölődéshez, addig hagyni kell, utána viszont azonnal arrébb húzni az edényt a tűzről, mert megég!!
Ekkor felöntötte vízzel (ami ellepi kb.), elkeverte és puhára párolta. . Emlékeim szerint szórt majoránnát is a sülő húsra, de más fűszert nem használt hozzá.
 
4. Édes hosszabb lére hagyta, mint a sógorom, és ettől, na meg a sok hagymától a brassói így tartalmasabb, szaftosabb volt.
 
5. Édesanyám közben kisütötte a kocka alakúra összevágott krumplit, és tálalás előtt pár perccel beleöntötte a húshoz, épp csak összeforralta, és már tálalta is. (A krumpli a szaftot magába szívta, igen finom lett tőle!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr434549756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása